Norsk English
AFGHANSKE JENTER TIL TOPPEN AV VERDEN

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

AFGHANSKE JENTER TIL TOPPEN AV VERDEN

AFGHAN WOMAN TO THE TOP OF THE WORLD

Ascend Athletics Norway - 6000 meter over krig og kvinneundertrykkelse! Hjelp oss med å gi de afghanske jentene en sommer i frihet.

Et prosjekt av Ascend Athletics Norway, publisert 18.04.2017. Ascend Athletics Norway sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Giverglede.
Innsamlet kr 47 120
47 %
Målbeløp kr 100 000
Givere 128
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 04.06.2017.

Afghanske jenter til toppen av verden

Afghanske jenter til toppen av verden er et Not-For-Profit prosjekt for å bidra til den vanskelige situasjonen afghanske kvinner lever i. Ascend Athletics ble dannet av amerikanske Marina LeGree i 2013. Vi startet et samarbeid i 2015 og har nå opprettet en norsk gren: Ascend Athletics Norway.  

Sommeren 2017 skal vi og fem av jentene legge ut på en 4 ukers ekspedisjon for å bestige et over 6000 meter høyt fjell i den afghanske villmarken. Ekspedisjonen vil bli dokumentert med bilder og film som skal publiseres i afghanske- så vel som internasjonale medier. På denne måten vil jentene være viktige symbol på hva som er mulig å gjøre som afghansk kvinne. Prosjektet vil inspirere andre afghanere og vise til samhold og atletisk prestasjon i en tid med nasjonal krise og utbredt bekymring for fremtiden. En slik enkel, universelt forstått prestasjon som å nå en fjelltopp flytter grensene for hva afghanske kvinner er i stand til å gjøre og setter et eksempel for unge i Afghanistan.

        


Vi vil at du engasjerer deg!

Det er mange kostnader ved en klatreekspedisjon. Vårtbudsjett må dekke transport og utstyr som er nødvendige for å gjennomføreprosjektet.

På grunn av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan fører dette til ekstra kostnader. Vi tar ingen sjanser.  


Du kan bidra!

Målet er å samle inn 100 000 kr så vi kan gjennomføre sommerens ekspedisjon. Den vil gi mye oppmerksomhet rundt Ascend's arbeid i Afghanistan samtidig som den bidrar til mye glede og viktig erfaring før jentene skal bestige Afghanistans høyeste fjell Noshaq (7496) i 2018. På lang sikt ønsker vi oss sponsoravtaler som kan sørge for videre drift av Ascend's arbeid i Afghanistan. 

Vi trenger også utstyr. Dersom du har pent brukt eller ubrukt utstyr du vil donere så send en epost eller ring. Vi møter deg i Oslo og Akershus (kan også sendes i posten)

  • Støvler for høyfjellsklatring (kvinne) 
  • Klatretau
  • Sovepose (dun/ekstrem)
  • Solbriller
  • Kokeapparater
  • Hodelykter og teltlys
  • Actionkamera + utstyr

Sammen kan vi gi jentene en fantastisk sommerferie!

Vi jobber alle på frivillig basis og vi betaler alle utgifter knyttet til reise og opphold selv. Tidligere ekspedisjoner, turer, leie av lokaler og utsyr er basert på donasjoner.


Kabul Mai 2017

Vi har nettopp kommet hjem fra Kabul hvor vi har jobbet med planleggingen av sommerens ekspedisjon. Det var lange dager med mye jobb denne gangen også, men uten noen problemer eller forsinkelser. Vårt team på fem jenter var meget instilte på å gi alt for å nå ekspedisjoens mål. 

Vi hadde med oss Helly Hansens nye kolleksjon av friluftsklær som skal holde oss bade tørre og varme. 


Vi brukte mye tid på å gå gjennom planene og diskutere detaljer.
Første afghanske og første norske bestigning av fjellet

Afghanistan er vakkert og fantastisk land med gjestfrie og kloke mennesker. Men landet har vært plaget av krig, arbeidsledighet og korrupsjon i lang tid. Vi benytter oss av landets største ressurs, de høye og glitrende fjelltoppene! Med fjellklatring og ekspedisjonsliv som verktøy skaper vi selvstendige og sterke kvinner. De lærer organisering og samarbeid på tvers av etniske, religiøse og sosiale skillelinjer. Fra 2013 har ca. 20 jenter hvert år deltatt i prosjektet. I Kabul må jentene trene og øve på klatring i skjul. Samtidig får de opplæring i organisasjon og ledelse. Samtidig er de forpliktet til å dele sin kunnskap med andre jenter i nærområdet. 


Hva vi gjør

Innen fredsbygging og utvikling er det en økende erkjennelse av sport og idrett som en fruktbar tilnærming for å engasjere og arbeide med utsatte barn og unge som kommer fra krig. Sport handler i hovedsak om deltakelse og inkludering. Brukt riktig, fører sport til samarbeid og teamarbeid, visker ut ulikheter og fremmer holdninger som aksept og gjensidig forståelse. Det endelige målet for de unge deltakerne i Ascend programmer er å bli mer selvstendige, flinkere til å jobbe i team og mer motstandsdyktige mot sine omgivelser.

Ascend tar denne anerkjente metoden et skritt videre ved å utforme opplæringsprogrammer som forbereder lag for ekstraordinære prestasjoner. Vår tilnærming utvider effekten av hvert program ved å utnytte medienes makt for å fortelle historien, spre nyheten om våre prestasjoner og gi inspirasjon til andre.Freshta er med for tredje året i rad. Hun har vært med Ascend til Hindu Kush og til Pansjir flere ganger hvor de har trent på klatring og ekspedisjonlivet. Hun var også med og bestige et fjell på 6000 meter i  2015. I  fjor var hun og 20 av de andre jente med på en sport og idrettsamling i Bamyan. Freshta er frivillig og har rollen som koordinator og bruker mye av sin fritid på Ascends arbeid. Hun studerer ved det Amerikanske Universitetet I Afghansitan. Dessverre var hun til stede under selvmordsangrepet den 24 august 2016. Hun slapp heldigvis unna med livet i behold, men hun vil aldri glemme det som hendte.


Kabul 2016

Det var hektisk aktivitet og mye glede i Ascends lokaler i Kabul da vi besøkte dem mai i fjor. Jentene skulle da på en 10 dagers tur til Panjshir provinsen. Dette er et fredlig fjellområde nord for Kabul hvor verken Taliban eller IS utgjør en fare. 

Jentene skulle ha med mye utstyr. Klatreutstyr og campingutstyr, så det var mye å pakke i tillegg til mat og andre nødvendigheter. Vi hadde med et GoPro kamera som jentene fikk med på tur. 

Hektisk aktivitet og mye liv i lokalene i Kabul

Høy aktivitet og mye glede!


Turen ble en suksess og vi gleder oss til fantastisk ekspedisjon denne sommeren.


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3