BLU-RAY: VI GIFTER OSS (1951)

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

89 218 krInnsamlet

178% av målbeløp på kr 50 000

358Givere
0Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 10.11.2023, 23:59:00

BLU-RAY: VI GIFTER OSS (1951)

Vi gifter oss er norgeshistoriens 5. mestselgende film. Henki Kolstad og Inger Marie Andersen har hovedrollene. Regi: Nils R. Müller

Et prosjekt av Platekompaniet AS, publisert 11.10.2023. Prosjektet tilhører kategorien Film.

Henki Kolstad og Inger Marie Andersen var nok det mest populære filmparet i Norge på 1950-tallet. Som 20-åring spilte hun rollen som Nina i Tsjekhovs Måken på Nationaltheatret i 1950, og gjorde deretter sin spillefilmdebut i Vi gifter oss. Kolstad hadde debutert på kinolerretet alt i 1930, da han som 14-åring var med i den norsk-danske filmen Eskimo. Etter krigen spilte han blant annet i Kampen om tungtvannet, og hadde også regi på den norske versjonen av Vi flyr på Rio.

Den mest kjente scenen i filmen er nok den med svalene som ligner noter, der de sitter på en telefonledning. Dette inspirerer rollefiguren til Kolstad, som er en komponist i pengenød. Det blir til sangen «Hva var vel livet uten deg», som ble en stor slager i virkeligheten også. Den var skrevet av Jolly Kramer-Johansen, som ellers sto bak musikken til populære filmer som Tante Pose, Bustenskjold, Den forsvundne pølsemaker og En herre med bart.

Regien var ved Nils R. Müller. Han sto bak hele 21 spillefilmer fra 1946 til 1975, i tillegg til en helaftens dokumentarfilm og rundt femti dokumentar- og oppdragsfilmer. Bare i 1956 hadde han regi på tre norske premierefilmer. Vi gifter oss var hans andre spillefilm, og ble en stor suksess. Selv om dette var en romantisk komedie, var bakteppet med boligmangel reelt nok. Det lå også selvbiografiske trekk bak, der manuset ble til sammen med hans daværende kone Bjørg Gjendal. Hun skrev ellers bokserien om Mette-Marit.

Flere av filmene til Müller er nettopp preget av aktuelle spørsmål – ofte med en særlig sympati for outsiderne i samfunnet. Denne tendensen ble særlig tydelig på 60-tallet, da han blant annet sto bak Tonny – basert på Jens Bjørneboes roman Den onde hyrde. Den var en av kandidatene til Sølvbjørnen i Berlin i 1962, og fikk også Sølvklumpen – en årlig hederspris gitt av norske kinosjefer. Andre temaer han tok opp i dette tiåret var småbymentalitet (Elskere), karismatisk kristendom (Broder Gabrielsen) og homoseksualitet (Equilibrium). I 1996 mottok Müller en vel fortjent æres-Amandapris.


Ikke gå glipp av norske albumklassikere! 










KJØP FILMEN OG FÅ DEN FRAKTFRITT I POSTEN

KJØP FILMEN OG FÅ DEN FRAKTFRITT I POSTEN

Kjøp filmen 249,- / gratis porto
355 personer har bidrattEstimert leveranse: 05/12/2023
249 kr