Norsk English
Bidra.no - Bygging av motstandsdyktige hjem gjennom design

Bygging av motstandsdyktige hjem gjennom design

Construction of resistant homes through design

To år etter jordskjelvet i Nepal lever fremdeles mennesker i midlertidige brakker. De trenger hjelp til å bygge hjem som kan stå imot nye skjelv

Et prosjekt av Sunniva Helseth, publisert 27.03.2017. Sunniva Helseth sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Giverglede.
Innsamlet kr 7 500
37 %
Målbeløp kr 20 000
Givere 15
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 11.05.2017.

25 april 2015 ble Nepal rammet av et jordskjelv med momentmagnitude på 7,8 som tok livet av nærmere 9000, og hvor 22 000 ble skadet.

Etter den første nødhjelpen var på plass reiste jeg ned som frivillig i regi av Architects sans Frontieres- UK, og bidro til å utvikle en langsiktig strategi for hvordan man kan gjenoppbygge menneskers hjem i en situasjon hvor de mangler økonomi, materialer og politisk styring.

Nabolaget Chohel Nani's Pati med midlertidige boliger i bakgrunn

Prosjektet jobber tett sammen med et nabolag, Chohel Nani, i landsbyen Bungamati. Med et mangfold av tradisjonell arkitektur, offentlige rom, arv og kulturskatter har Bungamati, i likhet med andre kulturhistoriske byer i Nepal, hatt som hovedfokus å gjenoppbygge monumenter, mens mange av menneskene som bor der fremdeles er hjemløse, to år etter.

Med et fokus på kulturarv innen tradisjonell Newari boligarkitektur, og på å bygge tilbake bedre og tryggere boliger med tanke på jordskjelv, ble det utarbeidet et toolkit som omhandlet fem tema; samarbeid, søknadsprosess, sikkerhet, design og økonomi. Vi etablerte en nabolags-komité hvor hvert tema ble nøye diskutert i lys av nabolagets situasjon, og hvor erfaringer ble tatt med videre i prosessen. Dette endte i en felles gjenoppbygging strategi som omhandler 42 hus.

Strukturert møte med nabolagets komité 

Som en videreføring av dette vil jeg nå dra tilbake for å starte gjenoppbyggingen av 5 av disse husene. Målet er å i løpet av 2017, ha bygd fundament og første etasje, slik at familiene kan flytte ut av sine midlertidige boliger og inn i et hjem. Denne gjenoppbygningen vil samtidig fungere som opplæring for nabolaget, slik at de kan bruke et felles erfaringsgrunnlag til å bygge de resterende husene. På denne måten sikres det at bistanden er langvarig, og effektiv også etter vi har forlatt stedet.

Leder av nabolagets komité, Kapil, diskuterer økonomiske rammer

Jeg ønsker med dette å samle inn minimum 20 000,- kroner for å kickstarte byggingen av dette prosjektet. Dersom det kommer inn ekstra penger vil disse være med å gå til materialer for gjenoppbygging av nabolaget.

De estimerte kostnadene for å lage fundamentet til ett nytt basic hus på 30 kvm, er 190 000 NPR (15 000 Kr). Dette inkluderer rydding av tomten. Første etasje i samme hus er anslått til 317 500 NPR (25 850 Kr). Dette inkluderer murvegger med jordmørtel, og sal-tre, et treslag med lang holdbarhet for bruk i bærende bjelker og søyler. Prosjektet er basert på gjenbruk av så mye av eksisterende materiale som mulig, men siden mye av det ble ødelagt under jordskjelvet , og noe ikke er av god nok kvalitet må det likevel regnes med å kjøpes inn noe nytt materiale.


På bloggen: RESILIENCE BY DESIGN: NEPAL, (rbdnepal2016.wordpress.com) kan du se mer fra første fase av prosjektet og følge utviklingen av gjenoppbyggingen til høsten.


Alle pengene som kommer inn vil gå uavkortet til dette prosjektet.


Tusen takk til alle som bidrar og husk at firma kan også gi støtte til dette prosjektet.


Vennlig hilsen

Sunniva Helseth

Bakgrunn:

Med master i arkitektur fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og tidligere utdannelse innen kulturpsykologi og tverrkulturell kommunikasjon, ligger min lidenskap i hvordan mennesker tar i bruk sine omgivelser ut i fra forskjellige behov, og kulturelt betingede levesett. 

Mitt mål som arkitekt er med utgangspunkt i dette å se på hvordan man kan skape inkluderende, hensiktsmessig og bærekraftig arkitektur med kvalitet som er tilgjengelig for alle. Som arkitekt har man muligheten til å forme verden til et bedre sted,  og dette en mulighet jeg ønsker å benytte meg av!

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Nøkkelord