Da tenåringene tok makta - BOKA OM FORSØKSGYM

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Da tenåringene tok makta - BOKA OM FORSØKSGYM

Vi vil fortelle historia om da tenåringene tok makta. Hjelp oss med å lage bok av det kanskje kuleste fenomenet i norsk skolehistorie.

Et prosjekt av FORLAGET MANIFEST AS, publisert 16.02.2017. FORLAGET MANIFEST AS sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 45 720
51 %
Målbeløp kr 88 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 128
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 31.03.2017.

Tenk deg en skole uten lærerrom og skoleklokker, med askebegre og hunder i klasserommet, hvor alle bestemmer like mye, enten de er lærere, vaskepersonell eller elever. 

En slik skole har eksistert, og den het Forsøksgym.

I 37 år – fra 1967 til 2004 – gjorde den norsk skole rikere. Svært mange av elevene som gikk der er senere blitt profilerte personer i norsk offentlighet, og skolen var arnested for mange tegneserieskapere og band som Jokke og Valentinerne, Kjøtt og Bigbang.

Merkelig nok er det mange som aldri har hørt om denne skolen. Det vil vi gjøre noe med! 

Cecilie Winger, tidligere elev ved skolen, har skrevet den store fortellingen om den flotte skolen. Med seg har hun en annen elev, fotograf May-Irene Aasen.

Sammen ønsker de å lage den praktboka Forsøksgym fortjener.

For å få til det må de lete opp flere bilder. De må grave i arkiver og lete i garasjene og dagbøkene til gamle elever. Jo flere som forhåndskjøper boka eller bidrar på andre måter, jo lekrere, mer omfangsrik og bilderik kan vi gjøre den.

Betaler du boka nå får du den til vennepris, du får navnet ditt på trykk på en egen takkeliste i boka, samt inngang til sleppfesten 31. august 2017. Der blir det bokbad, avsløringer og overraskelser, og Valentinerne spiller. Du er herved invitert!MER OM BOKA

Noen historier er for gode til at vi kan la dem gå i glemmeboka. Historien om da tenåringene tok makta er en av dem.

For femti år siden ble det skapt historie i en norsk kjellerstue. Tre oppegående ungdommer var misfornøyd med skolen og bestemte seg for å starte opp sin egen, alternative skole. 

De tre tenåringene sendte ut en løpeseddel, snøballen begynte å rulle, og høsten 1967 åpnet Forsøksgymnaset i Oslo skoleportene.

Forsøksgymnaset avspeilte de mest fargerike og opprørske ungdomsmiljøene. Derfor var skolen både elsket og omstridt. Enten elevene hadde langt hår som hang rett ned, var nybarberte på toppen, eller hadde langt hår som sto rett opp – så var skolen alltid avantgarde, og ble derfor aldri helt stueren. Derfor ble FGO like viktig for hver generasjon som gikk der, fra hippiene via frikerne til pønksa.

Dette er boka for deg som gikk på Forsøksgym, kjente noen som gjorde det, ikke fikk lov til å begynne der, ble født for tidlig eller seint, eller i feil by. 

Fra første øyeblikk var Forsøksgym kontroversiell og antall presseoppslag i første år mangler sidestykke i norsk skolehistorie. Skolen felte nesten regjeringen Borten.

Dette er rett og slett fortellingen om det forunderlige, rufsete, rause, dypt alvorlige, enormt hormonfylte og knisete fenomenet skolen var i de trettisju årene den eksisterte.

Skolen finnes ikke mer, mange av elevene, og ikke minst lærerne, finnes heller ikke mer. Det er derfor på høy tid at noen påtar seg ansvaret for å dokumentere flest mulig sider av denne unike historien.

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Tommel opp

Bidra.no - Tommel opp

Du får: * navnet ditt på takkeliste i boka * garantert plass på sleppfesten 31. august 2017

9 personer har bidratt Begrenset antall: 191 igjen kr 100
Estimert leveranse 31.08.2017

Bokpakke

Bidra.no - Bokpakke

Du får: * BOKA (vil koste 399,- i bokhandel) * navnet ditt på takkeliste i boka * garantert plass på sleppfesten 31. august 2017

61 personer har bidratt Begrenset antall: 439 igjen kr 350
Estimert leveranse 31.08.2017

Bestevenn

Bidra.no - Bestevenn

Du får: * BOKA (vil koste 399,- i bokhandel) * navnet ditt på takkeliste i boka * garantert plass på sleppfesten 31. august 2017 * vissheten om at du har bidratt litt ekstra

13 personer har bidratt Begrenset antall: 87 igjen kr 500
Estimert leveranse 31.08.2017

Full pakke

Bidra.no - Full pakke

Du får: * BOKA (vil koste 399,- i bokhandel) * navnet ditt på takkeliste i boka * garantert plass på sleppfesten 31. august 2017 * et unikt Forsøksgym-bilde, signert og nummerert

3 personer har bidratt Begrenset antall: 7 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 31.08.2017