Blå skilt for Regine Normann i Oslo og Vesterålen
27 850 krInnsamlet

99% av målbeløp på kr 28 000

56Givere

Prosjektet ble avsluttet 7.8.2017, 20:00:00

Blå skilt for Regine Normann i Oslo og Vesterålen

For 100 år siden var Regine Normann en berømt forfatter - 29. juli er hennes 150-årsdag. La oss minnes henne fra Stensgate 3 i Oslo til Bø!

Et prosjekt av Dörte Giebel, publisert 18.6.2017.Dörte Giebel sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Suksesshistorier.

[Projektbeschreibung auf deutsch - Anleitung zum Spenden auf deutsch]

UPDATE 6. august 2017: Utrolig, men sant! For en sluttfasen! Med deres storartige hjelp er det store målet nådd: Regine Normann får ikke bare ett minneskilt, nei, hun får to.

Det blå skiltet i Stengate 3 i Oslo skal avdukkes tirsdag 22. august, klokka 14:00. Jeg skulle ønske dere alle kunne bli med! Dessuten har jeg fått tilsagn fra Bø kommune at de gjerne ville støtte skiltprosjektet ved Mårsund (Vesteråklen), Regine Normans fødested. Og hvem vet, avdukingen kunne vel foregå ved Reginedagan 2018... :-) Jeg holder dere som har bidratt her, oppdatert.


UPDATE 27. juni 2017: Siden 18. juni har innsamlingen forgått her - etter bare 9 dager ble det første 14.000-kroner-målet nådd. Det betyr: Det blå skiltet i Oslo kommer! 

Nå er vi allerede i ferd med å samle for et annet minneskilt for Regine Normann i Vesterålen. Vi fortsetter kronerulling til 6. august 2017 slik at alle får sjansen til å bli med og bidra til denne storartet presangen til en ekstraordinært kvinne.  

Regine Normann er definitivt verdig to skilt!
Men uten donasjon kan skilt ikke produseres...

Et blått skilt for Regine Normann i Vesterålen

Kilde: Anne. S http://gamlebilderfravesteralen.origo.no

Stiftelsen OSLO BYES VEL lager kulturhistoriske skilt for hele landet. Dette blå skiltet kan plasseres ved parkeringsplassen like ved Mårsund der vi ser ned på Mårsundgården, hennes fødested. Restene av de gamle naustene der står ennå. Her bodde Regine Normann sine første fem lykkelige år før hun ble bortsatt til slektninger etter farens død.

Skiltprogrammet er jo nasjonalt: Les mer her. I hvert fall skal hele summen som overstiger 14.000 kroner gis som donasjon knyttet til Regine Normann til OSLO BYES VEL og Stiftelsen Regine Normann eller den institusjon i Bø som tar ansvar for det faglige tekstinnhold, montering og vedlikehold.


Et blått skilt for Regine Normann i Oslo

Stensgate 3 på Bislett i Oslo: gamle bygninger, bra område, Stensparken og trikk til Blindern rundt hjørnet...

... fra 1910 til 1939 bodde forfatteren Regine Normann her. Hun var den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som slo gjennom i norsk litterær offentlighet

Utrolig, men sant: Det finnes ikke det minste hint i hele Oslo om at Regine Normann virket i hovedstaden i over førti år. Ingen gate bærer hennes navn, ingensteds vitner en minnestøtte om hennes innsats for byens og landets kultur og samfunn. 

La oss gjøre noe med det! La oss gi henne et eget blått skilt på Stensgate 3. Regine Normann bodde her i nesten tretti år og hennes adresse var kjent i forfatterkretser. Hun var en fremragende vertinne av litterære selskaper og begeistret gjestene alltid med hjemmelaget mat.

Slik eller omtrent slik kunne det blå skiltet se ut:


På 29. juli 2017 er det Regine Normanns 150-årsdag. 
Har du lyst til å bidra til et blått skilt som presang
?


Hva er et blått skilt?

De blå skiltene er Oslos byhistorie i kortform - på veggen der det skedde. Siden 1990 har over 300 skilt blitt satt opp for å minnes personer, bygninger eller hendelser.

Visste du at alle og enhver kan sende inn et forslag til Stiftelsen OSLO BYES VEL som tar ansvaret for utvalg, produksjon og montering? Det gjorde jeg i januar etter at jeg hadde funnet ut at Oslo mangler et skilt i Stensgate 3. Jeg fikk snart svaret at Regine Normann definitivt er verdig et skilt. Men uten donasjon kan skiltet ikke produseres...


Hvorfor trenges de første 14.000 kronene?

Den største andelen (ca. 12.000 kroner) trenges for det blå skiltet selv. Med disse pengene betales regningen av OSLO BYES VEL. Kostnadsoverslaget innebærer følgende:

  • rådgivning om teksten på skiltet
  • produksjon og montering av skiltet
  • deltakelse i avdukingsseremonien

En liten del (ca. 2.000 kroner) trenger jeg selv for å lage en dokumentasjon av skiltprojektet - av avdukingsseremonien og rammeprogrammet.


Hvorfor trenges de andre 14.000 kronene?

Nå planlegger vi allerede neste skilt for Regine Normann - på Mårsund, Bø i Vesterålen. Har du et konkret forslag for dette skiltet? Bare skriv i kommentarfeltet!

Skiltprogrammet er jo nasjonalt. OSLO BYES VEL lager kulturhistoriske skilt for hele landet. Les mer her.

I hvert fall skal hele summen som overstiger 14.000 kroner gis som donasjon til OSLO BYES VEL og Stiftelsen Regine Normann eller den institusjon i Bø som tar ansvar for det faglige tekstinnhold, montering og vedlikehold.


Avduking i Oslo: 22.8.2017

Avdukingen på Stensgate 3 i Oslo finner sted: 

Tirsdag, 22. august 2017, klokka 14 - blir du med?

Vi er i ferd med å organisere et lite rammeprogram og holder deg oppdatert - her og på Facebook og på nordlieben.de


Hvem var egentlig Regine Normann?

Regine Normann ble født i 1867 på Marsund, Bø i Vesterålen. Hennes livsløp representerer et ekstraordinært kvinneliv på denne tiden. Som barn ble hun bortsatt til slektninger etter at faren hennes døde da hun var fire år gammel. Etter konfirmasjonen arbeidet hun en periode på prestegården i Bø som guvernante for prestens barn og havnet, bare 17 år gammel, i et ulykkelig ekteskap med en 21 år eldre klokker og lærer. Hun begynte å skrive mot hans vilje og skjulte manuskriptet i en hule på fjellet. I 1896 klarte hun å rømme i all hemmelighet til hovedstaden for å bli lærer. 

Det var selve Henrik Ibsen som støttet hennes første manus (skrevet i skjul i Vesterålen) slik at honoraret for "Krabvaag" som ble utgitt i 1905, gav henne muligheten til å betale skilsmissen. Fra 1906 til 1913 var Regine gift med den jevngamle forfatteren Tryggve Andersen.

Ved utgivelsen av hennes første bok var Regine Normann med en gang ikke lenger bare en engasjert og elsket "guttefrøken" på Sofienberg skole, men også en berømt forfatter. Hun var den første kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge som ble kjent i hele landet. Hennes forfatterskap omfatter 18 bøker - både sosialrealistiske og historiske romaner, korte fortellinger og en barnebok, nordlandsagn og kunsteventyr. I dag er hun mest kjent som Norges eventyrdronning.

Regine Normann forteller eventyr for "sine gutter" - Sofienberg Skole (digitaltmuseum.no)


Etter hvert kom Regine Normann inn i Oslos forfatterkretser og ble en viktig stemme i samfunnsdebatten. Hun ble medlem av Den norske Forfatterforening i 1906, der hun var styremedlem fra 1913 til 1932. Hun publiserte i forskjellige aviser, ikke bare litterære tekster, men også debatttekster. På denne måten viste hun allerede i 1917 som en av de forste stor innsats for bevaringen av polarskipet Fram

Regine Normann fremhevet alltid at hun hadde to livsverk. Frem til pensjonen i 1932 hadde hun en fulltidsjobb som lærer ved Sofienberg skole. Men hver sommer benyttet hun til å skrive. Hun var en elsket og respektert lærer og hun var kjent som eventyrforteller på skolen så vel som på Deichmanske bibliotek. Hun var med i Kirke- og undervisningsdepartementets rådgivende komité for skoleboksamlinger i perioden 1915–36. Hun var dessuten blant de første som oppdaget potensialet av skolekringkasting. Dessverre finnes det ikke et eneste opptak av hennes radiolesninger.  

Regine Normann ble tildelt forskjellige utmerkelser, blant annet Kongens fortjenstmedalje i gull i 1937.

*

Stensgate 3

Allerede fra 1905 bodde Regine Normann i Stensgate, først i Stensgate 5 sammen med ektemannen Tryggve Andersen. I 1910, etter deres lange opphold i Tyskland, flyttet hun til leiligheten i andre etasje i Stensgate 3 der hun ble boende i nesten tretti år. I årene hun var gift med Tryggve var ekteparet kjent for sine litterære selskaper. Men også etter skilsmissen ble Stensgate 3 en kjent adresse i kunstnerkretser. 

Regine Normann var berømt for sin nordnorske gjestfrihet, hun likte å skjemme bort sine gjester med hjemmelaget mat. På lille julaften var det tradisjon å kose seg hos Regine i Stensgate 3. En stund hadde hennes beste venninner - forfatterne Sigrid Undset, Nini Roll Anker og Barbra Ring - tenkt å utgi en litterær kokebok med henne, men det skjedde dessverre ikke. 

Like før Regine Normann flyttet tilbake til Nord-Norge i 1939 fikk hun brev fra Sigrid Undset som skrev "Og takk for alt i disse årene vi har kjent hverandre og har vært sammen av og til. Jeg kommer til å savne dig, og savne det elskelige tilfluktstedte i Stensgate 3 så ofte jeg tenker på deg, og det blir nok ikke sjelden". (Sitert etter Liv Helene Willumsen "Havemannens Datter. Regine Normann - et livsløp" 19197, s. 263f)

*

Forbindelser til Nord-Norge

Regine Normann bodde og virket riktignok i hovedstaden i flere tiår, men hun hadde alltid tette bånd nordover. I skoleferien reiste hun med jevne mellomrom til Vesterålen for å besøke sin mor og andre slektninger, og flere ganger fikk hun et stipend for en studiereise nordpå. Vesterålens natur og den nordnorske folketradisjonen ble en inspirasjon for store deler av hennes verk. 

Til slutt ble lengselen for stor:  I juni 1939 flyttet hun fra Oslo til sin fars gård på Steinsland i Skånland kommune der hennes bror levde. Men bare noen uker senere ble hun syk og døde på 14. august 1939. Hun ble begravd på Skånland kirkegård.

I dag finnes det en årlig festival i Bø i Vesterålen til ære for Nord-Norges første berømte kvinnelige forfatter. Reginedagan foregår i slutten av juli, rundt hennes bursdag. I år er det 150 år siden Regine Normann ble født, og dette skal selvfølgelig markeres på mange måter under Reginedagan.


Vi gratulerer!

Til hennes runde fødselsdager fikk Regine Normann alltid gratulasjoner fra hele Norge, blant annet fra Nanna With, dattera av Hurtigrutens gründer Richard With, og polfarer Fridjof Nansen:

For å bruke Nansens ord igjen hele 80 år senere: 

I takknemlighet for hennes fruktbringende virksomhet 

gir vi Regine Normann til hennes 150. bursdag 

et eget blått skilt i Oslo.


Hvem står bak skiltprosjektet?

Jeg heter Dörte og kommer fra Hamburg, Tyskland. Jeg er opptatt av norsk språk og litteratur (som du kan lese om i min blogg nordlieben.de). 

I løpet av mitt sabbatår 2016/2017 ble jeg fascinert av Regine Normanns livsløp og litteratur. Jeg reiste på Regines spor til Oslo, Tromsø og Vesterålen. 

Underveis ble jeg kjent med entusiastiske og inspirerende folk som husker og bevarer hennes verk - blant annet 

Alle disse står bak skiltprojektet og støtter det på forskjellige måter. Hjertelig takk!

Mine venninner Yvonne fra norwegischkurse.com og Linda fra Hotel Hanseatin i Hamburg støtter innsamlingen her på bidra.no med meget sjenerøse belønninger. Hjertelig takk!

En stor takk også til de to verdens beste norsklærere Yvonne Moutoux fra norwegischkurse.com og Cecilie Lønn fra Norsk for deg! som begge to har formidlet meg gleden i det norske språket.


Nyttige lenker

Takkekort fra Oslo - Postkarte aus Oslo

Takkekort fra Oslo - Postkarte aus Oslo

Jeg sender deg et personlig postkort med bilder av det nye skiltet på veggen. Ich bedanke mich bei Dir mit einer persönlichen Postkarte mit Fotos vom aufgehängten blauen Schild.
6 personer har bidrattBegrenset antall: 44 igjenEstimert leveranse: 05/09/2017
100 kr
Regine Normanns eventyr - nyutgivelse 2017

Regine Normanns eventyr - nyutgivelse 2017

I anledning forfatterinnens 150års dag har Stiftelsen Regine Normann nylig gitt ut Regine Normanns eventyr i ny drakt. Boka er en nyutgivelse laget som faksimile av Regine Normanns to eventyrsamlinger Eventyr som kom ut i 1925 og Nye eventyr fra 1926. Bøkene er en donasjon av Stiftelsen Regine Normann. http://reginenormann.no
8 personer har bidrattBegrenset antall: 2 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
200 kr
Regine Normann Lesebuch (deutsch)

Regine Normann Lesebuch (deutsch)

Eine Auswahl von Regine Normanns Märchen, Sagen und Kurzgeschichten - erstmals ins Deutsche übersetzt und nacherzählt von Dörte Giebel. Format: eBook (PDF und ePub). http://nordlieben.de/kategori/regine-normann/
12 personer har bidrattBegrenset antall: 8 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
250 kr
Lydbok "Ringelihorn og andre eventyr"

Lydbok "Ringelihorn og andre eventyr"

Regine Normanns eventyr er preget av nord-norsk natur og tradisjon. Mange av eventyrene er fortellinger om hav og sjø. Utgitt i 2005, lest av Henny Moan. Jeg gir bort mitt eget eksemplar. For flere bøker og lydbøker se: http://reginenormann.no/boker/
1 person har bidrattBegrenset antall: 0 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
400 kr
DVD om Regine Normann

DVD om Regine Normann

Filmen av Liv Helene Willumsen har en varighet på 20 minutter. DVDen er egnet for bruk i skoler og bibliotek samt for alle som har interesse av å bli kjent med denne nordnorske forfatteren. Jeg gir bort mitt eget eksemplar. DVDen kan også bestilles her: http://nornet.no/regine/ Les mer: http://www.livhelenewillumsen.no/regine.html
1 person har bidrattBegrenset antall: 0 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
400 kr
Norskkurs via Skype

Norskkurs via Skype

60 Minuten Norwegischunterricht bei Muttersprachlerin via Skype/Telefon - Termin und Inhalte nach Absprache! Für Anfänger/innen und Fortgeschrittene. Yvonne Moutoux ist eine erfahrene Norwegischlehrerin und bietet auch Sprachreisen nach Norwegen an: http://norwegischkurse.com
1 person har bidrattBegrenset antall: 2 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
500 kr
Antikvarisk utgave av Normanns nordlandssagn

Antikvarisk utgave av Normanns nordlandssagn

"Det gråner mot høst" - Regine Normanns nest siste bok, utgitt 1930. Dramatiske fortellinger om trolldom, underjordiske og dauinger som ikke finner ro. Boka er en donasjon fra Adamstuen Antikvariat i Thereses gate, rundt hjørnet fra Stensgate 3. http://www.adamstuenantikvariat.no
1 person har bidrattBegrenset antall: 1 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
600 kr
Overnatting på Hotel Hanseatin i Hamburg (Tyskland)

Overnatting på Hotel Hanseatin i Hamburg (Tyskland)

Eksklusivt for kvinner! 1 natt for 1 eller 2 kvinner i dobbeltrom i Hamburgs tradisjonsrike Hotel Hanseatin. OBS: Belønningen kan innløses i 2017 eller 2018, etter tilgjengelighet - du velger datoen selv! For mer informasjon se http://www.hotel-hanseatin.de
1 person har bidrattBegrenset antall: 1 igjenEstimert leveranse: 15/08/2017
1 000 kr