0% av målbeløp på kr 24 000
Motivasjonen bak prosjektet
Å sikre produksjon av mat i Norge er viktig og blir stadig viktigere i en verden hvor klimaendringer og usikkerhet stadig kommer nærmere. I driften av gården arbeider vi hele tiden for å bedre jorden som er grunnlaget for alt vi kan produsere av såkorn og poteter. Uten tilgang til husdyrgjødsel er det ekstra viktig at vi arbeider for å sikre både jordstruktur og det biologiske mikrolivet i matjordlaget.
Så langt har vi gjort dette ved bruk av faste kjørespor, fokus på marktrykk og ved å føre mest mulig biologisk materiale tilbake til jorden enten i form av halm eller fangvekster. Vi ser at det er behov for å gjøre mer.
Her kommer mulighetene med biokull inn. Biokull fremstår som et spennende «kinderegg» ved at det har mange positive egenskaper over et bredt spekter, men det er ennå ikke regningsvarende når vi ser på jordeffektene isolert.
Vår rolle i CO2 fangst prosjektet blir å dokumentere at vi sprer og harver biokullet ned i leirjorden på gården. Der vil biokullet forventes å være bundet i generasjoner og ha en positiv påvirkning på biolivet i jorden. Økt bioliv med tilhørende bedret jordstruktur vil ha en positiv innvirkning på avrenningen av mineraler fra jordet og derigjennom gi reduksjon i tilføringen av næringsstoffer til Glomma.
Vi synes det er spennende og miljømessig riktig at CO2 som tas ut av det korte kretsløpet i skogen vil bindes i et langt kretsløp i jorden samtidig som potensielt bedret jordstruktur vil bidra til økt bærekraft og redusert avrenning fra jordbruksproduksjonen. Finansieringen av biokull vil derfor ha en bred positiv miljøeffekt.
Målet med prosjektet
Målet med prosjektet er å bidra til reduksjon av klimautslipp i Norge gjennom å lagre karbon i form av biokull, som samtidig forbedrer jorda og ivaretar norsk matproduksjon.
Hva er Biokull?
Biokull er et materiale som ligner trekull. Det kan brukes for å øke karboninnholdet i jord og som jordforbedringsmiddel. Biokull lages i en prosess hvor biomasse varmes opp ved høy temperatur under begrenset tilgang på oksygen. I denne prosessen gjennomgår karbonet i biomassen endringer på molekylært nivå, noe som fører til at biokull blir svært motstandsdyktig mot biologisk nedbrytning og det kan derfor lagre CO2 i jorda. For bonden vil det bety det at man lager biokull og pløyer det ned i jorda, kan det bli liggende der i flere hundre år og lagre CO2 og samtidig forbedre jorda.
Forventet effekt
- Fangst av 5 tonn CO2 som tilsvarer 1 250 hamburgere eller matsvinnet til 5 norske gjennomsnittshusholdninger i et år
- Fangst av 10 tonn CO2 som tilsvarer 120 mobiltelefoner eller ca. 30 kvadratmeter mindre sjøis i Arktis på sommeren eller 10 flyturer Oslo-Kanariøene for en person
- I tillegg vil biokullet ha en positiv påvirkning på biolivet i jorden. Økt bioliv med tilhørende bedret jordstruktur vil ha en positiv innvirkning på avrenningen av mineraler fra jordet og derigjennom gi reduksjon i tilføringen av næringsstoffer til Glomma.
Bakgrunn/Samarbeidspartnere
Denne folkefinansieringskampanjen er støttet av forskningsprosjekt Coolcrowd 2.0, Ruralis og Høgskulen på Vestlandet. For mer informasjon se www.coolcrowd.no.
Gårdshistorie
Nokken gård er på 480 mål dyrket mark. Sammen med innleid jord dyrkes det såkorn til Felleskjøpet og poteter til mat på ca 880 mål årlig. Gården har flate og svakt hellende jorder og ligger på østsiden av Glomma på Haga i Nes kommune. Gården har en fulltids ansatt og har vært i eiers familie gjennom tre generasjoner.
TUSEN TAKK for at du kompenserer for dine klimautslipp og bryr deg om et bærekraftig lokal jordbruk!
Hva pengene skal brukes til
Biokull er et naturlig og høyest effektivt klimatiltak for landbruket. Klimakur 2030 har beregnet at hvis bare 5 % av alle restmaterialer i landbruket brukes til produksjon av biokull, kan dette redusere 825 000 tonn CO2 i perioden 2021-2030 (Miljødirektoratet, 2020/Klimakur 2030: 191). Dessverre er kjøp av biokull fortsatt kostbart og ikke lønnsomt for bonden.
Folkebiokull vil sette i gang med folkefinansiering av biokull hvor du som privatperson eller bedrift kan kompensere for utslippene dine gjennom å støtte en lokal bonde i implementeringen av biokull som jordforbedringsmiddel.
Folkebiokull kjøper biokull hos Oplandske Bioenergi. Denne typen biokull er laget av tørrgran og biovirke som blir til overs fra skogindustrien. Oplandske Bioenergi er første Norske biokull produsent, som har oppnådd europeisk sertifisering (European Biochar Certificate). Biokull fra Oplandske er klassifisert som "EBC grade feedchar" som er den høyeste klassen med meget strenge krav til innhold og egenskaper.
Oversikt over pris på biokull, inkludert transport Rudshøgda - Haga
Pris pr m3 biokull (kr) | 2760 |
Antall m3 pr tonn biokull | 5,3 |
Pris pr tonn biokull (kr) | 14 628 |
Antall tonn CO2 lagret pr tonn biokull | 3 |
Pris pr tonn CO2 | 4876 |
Pris 5 tonn CO2 | 24 380 |
Pris 10 tonn CO2 | 48 760 |
Vi ber om hjelp til å finansiere kjøp av biokull. Biokullet vil bli bundet i naturen ved at det spres på jordene på Nokken gård på Haga i Nes kommune. Ditt bidrag vil gi økt bærekraft gjennom CO2 fangst, positiv påvirkning på biolivet i jorden, bedre jordstruktur og redusert avrenning fra jordbruksproduksjonen.
Ønsker du å kompensere for dine klimautslipp og samtidig bidra til mer bærekraftig jordbruk? Gjennom å støtte dette prosjektet hjelper du en lokal bonde til å innføre et viktig klimatiltak som fører både til CO2 fangst og jordforbedring.
Ingen givere hittil. Bli den første til å bidra!
Frida Bluhme
Prosjekteier