Bidra.no - GATEAVISA RELANSERES

GATEAVISA RELANSERES

Nå starter den nye redaksjonen en folkefinansieringskampanje for å gjenreise Gateavisa.

Et prosjekt av FORENINGEN FUTURUM FORLAG, publisert 06.06.2017. FORENINGEN FUTURUM FORLAG sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 63 000
63 %
Målbeløp kr 100 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 68
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 21.07.2017.

Gateavisa har siden 1970 vært en motkulturell publikasjon uten profittmotiv. I et medielandskap preget av kommersiell konsensus trengs Gateavisas radikale røst. For å fortsette vårt prosjekt er vi avhengige av støtte fra leserne. Ved å bidra til Gateavisa løfter du frem stemmene til aktivister, tenkere og drømmere.

Vi relanserer Gateavisa i nytt design med et redaksjonelt innhold som går rett i strupen på dagens prekære problemer.


Vår historie

Gateavisas røtter er plantet i motkultur og anarkisme. Avisen så dagens lys i l970 som to stensilerte ark som adresserte boligsituasjonen i Oslo. Etterhvert ble avisen distribuert over hele landet som månedlig publikasjon. En foreløpig topp ble nådd i mai 1978 med 20 000 trykte aviser, i sin tid større enn både Klassekampen og Ny Tid. Frem til midten av 80-tallet holdt opplaget seg stabilt på over 15 000 eksemplarer.

Avisen er uten klare forbindelser til etablerte politiske partier og har siden oppstarten gjort narr av autoritære og puritanske tendenser. Den har fungert som en radikal, frihetsbejaende støymaskin i en ellers sedat norsk samfunnsdebatt. Til forskjell fra andre medier i Norge var Gateavisa tidlig ute med å støtte homofiles rettigheter, legalisering av cannabis, pornografi og en serie andre tabubelagte tema.

Frank Zappa med Gateavisa


Et annet stolt kapittel i Gateavisas historie er tegneserier. Avisen var en viktig arena for nye norske tegneserietegneserier. Navn som Christopher Nielsen, Waldemar Hepstein, Knut Nærum og Bob Horn er å finne blant de mange bidragsyterne. Denne tradisjonen skal vi føre videre.

Vi avslutter denne nostalgitrippen med å nevne noen av de mest kjente medarbeiderne i Gateavisa gjennom årene. Ingvar Ambjørnsen, Christian Vennerød, Thomas Hylland Eriksen, Mari Toft alias Syphilia Morgenstierne, Henning Hagerup, Stig Sæterbakken, Lars Saabye Christensen, Tor Åge Bringsværd, Jens Bjørneboe, Anders Giæver og Tor Ulven.

 

Hvem er vi?

Den indre kjernen i avisen består av tre redaktører, André Ørvik, Emil Finnerud og Tore Andvig, samt Robin Snasen Rengård og Richard Øiestad. 

Andre Ørvik (f. 1983) har studert sosiologi ved universitetene i Tromsø og Oslo, jobbet med og skrevet om vin i mange år, og har jobbet som freelancer for et antall publikasjoner.

Emil Finnerud (f. 1983) er utøvende billedkunstner, nestleder i Norsk Kritikerlag seksjon kunst, og mangeårig journalist og kunstredaktør i Natt&Dag.

Tore Andvig (f. 1983) er filosofiutdannet, jobber i fiskehandel, og har tidligere jobbet som politisk redaktør og senere matredaktør i Natt&Dag, samt vært ansvarlig redaktør for eget magasin tilknyttet Mathallen i Oslo.

Robin Snasen Rengård (f. 1979) er art director, grafisk designer, musiker og illustratør tilknyttet agenturet byHands. 

Richard Øiestad (f.1982) jobber med formgivning og arkitektur i KVNST


Fra venstre: André Ørvik, Emil Finnerud, Tore Andvig


Hva bidrar du til?

Innholdet i avisen vil dreie rundt virkelighetsoppfatninger som sjelden eller aldri får plass i de etablerte mediene. Disse institusjonene besitter stor definisjonsmakt, men unnlater å gi oss relevant informasjon om alternative samfunnsformasjoner og eksistenser. I en virkelighet som daglig vipper mellom tragedie og mørk farse, og nærmest parodier seg selv, trenger vi et bredere sett med innfallsvinkler for å forstå verden vi lever i. Derfor vil det være et sentralt satsningsområde for Gateavisa å dyrke frem bidragsytere som ikke er i en maktposisjon. Vi skal vise våre lesere andre liv, hvordan de leves og alternative virkelighetsforståelser.

I det norske mediemangfoldet holder så godt som alle på de vedtatte normene om å forme innholdet som objektivt og nøytralt. Når verden kan synes å bli mer uforståelig trenger vi mer enn tørre fakta! I Gateavisa vil vi derfor løfte fram subjektive og politiske meninger. Vi vil bruke ukonvensjonelle metoder og sterke virkemidler. Der det er på sin plass er vi ikke redde for å skape ubehag eller vise grumset vi til daglig lever med.

 

Hvordan skal midlene disponeres?

Ditt bidrag vil gå direkte til oppstart av avisen og sikre en forutsigbar utgivelsestakt for fremtiden. Det første året har vi planlagt å utgi seks utgaver, med lansering av første nummer høsten 2017. Bidragene vil brukes til innkjøp av nødvendig utstyr, drift og husleie gjennom det første halve året. Pengene vi får inn sikrer ro og stabilitet i den sårbare oppstartsfasen, hvor problemer med likviditet ofte velter lasset for mange. Derfor trenger vi deres støtte nå i den utfordrende oppstartsfasen.


Takk for at du støtter en fri og uavhengig presse!

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Maleri av Christopher Nielsen

Bidra.no - Maleri av Christopher Nielsen

Nielsen har donert et maleri til Gateavisa. Kunstneren er først og fremst kjent for sine tegninger, og det er derfor få malerier i omløp. Maleriet på ca. 30 x 40 cm er under produksjon og lages spesifikt for relanseringen av avisa. Gi oss et bud for å slå kloen din i dette unike verket, samtidig som du er med på å gjenreise Gateavisa! OBS! Bud sendes til: gateavisa@gateavisa.no Nåværende bud: 22.000 kroner

Bli den første som velger denne belønningen kr 0
Estimert leveranse 01.09.2017

GA Lighter

Bidra.no - GA Lighter

En lighter med Gateavisa-trykk blir din ved å gi en donasjon på kr 100. Med denne eksklusive tenneren kan du sette fyr på alt fra peisen til jazztobakken.

20 personer har bidratt Begrenset antall: 980 igjen kr 100
Estimert leveranse 01.09.2017

GA Longpapers

Bidra.no - GA Longpapers

Disse lekre rullepapirene passer perfekt for deg som ønsker å røyke med stil. Papirene kommer i en nydelig gullpakke med Gateavisa-trykk og er eksklusivt tilgjengelig for dere som bidrar med kr 250. Rull med longpapers som sier noe om hvem du er!

5 personer har bidratt Begrenset antall: 995 igjen kr 250
Estimert leveranse 01.09.2017

GA T-skjorte

Bidra.no - GA T-skjorte

Denne T-skjorten er eksklusivt tilgjengelig for deg som er med på å gjenreise Norges lengstlevende undergrunnsavis. Bidra med kr 1000 og vi sender T-skjorten i svart med Gateavisas kule, gamle logo som takk. Husk å oppgi størrelse sammen med bidraget ditt.

6 personer har bidratt Begrenset antall: 494 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 01.09.2017

Christopher Nielsens første tegneserier

Bidra.no - Christopher Nielsens første tegneserier

Det første og andre nummeret av Nielsens tegneserier fra 1981 og 1983 i uklanderlig tilstand gis til den første og andre som bidrar med kr 2500 til relanseringen av Gateavisa.

1 person har bidratt Begrenset antall: 1 igjen kr 2 500
Estimert leveranse 01.09.2017

DJ-sett på lanseringsfesten

Bidra.no - DJ-sett på lanseringsfesten

Vi har invitert et knippe kultur-høvdinger til å snurre sine egne skiver på vår lanseringsfest. Du som bidrar med kr 5000 vil inngå i dette eksklusive selskapet. Vi har satt av en hel time hvor du kan bevege dansegulvet med dine egne favorittlåter.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 1 igjen kr 5 000
Estimert leveranse 01.09.2017