Norsk English
Giitu Ánot - En samisk fortelling

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Giitu Ánot - En samisk fortelling

Thank you Ánot - A short sami fiction

En samisk kortfilm om en mann som vender tilbake til Finnmark etter 20 år borte fra barndomshjemmet, hvor faren fortsatt bor.

Et prosjekt av Olve Aslaksen, publisert 01.02.2017 00.00. Olve Aslaksen sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Student (Underholdning).
Innsamlet kr 8 500
34 %
Målbeløp kr 25 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 23
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 15.04.2017.

HEI ALLE SAMMEN


Denne våren skal vi produsere vår bachelor-film, som en del av et treårig løp på Westerdals Oslo ACT hvor vi studerer film og TV. Filmen vi skal produsere er en samisk-språklig film og vi ønsker å få gjort den skikkelig. Derfor trenger vi din hjelp og støtte, for å kunne reise helt fra Oslo til Tana i Finnmark - hvor vi skal ha opptak i en ukes tid. Alt vi gjør er tuftet på frivillighet og som en del av utdanningen, men likevel er det noen kostnader vi ikke kommer oss unna. Disse kostnadene er for eksempel mat, rettigheter på musikk, reise og transport. Vi har allerede har fått mye hjelp fra lokalsamfunnet og folk som vil bidra med å hjelpe oss. Men likevel er den sum vi ikke klarer å dekke helt selv eller ved hjelp av skolen. 

Nå trenger vi virkelig hjelp til siste rest. Derfor søker vi hjelp fra deg. Under her, finner du litt mer informasjon om oss, filmen og hva eksakt vi søker støtte til.

Nevner også at illustrasjons-filmen som ligger øverst også viker litt fra historien og at kortfilmen ikke vil være en animasjonsfilm. Men den er likevel en fin pekepinn på hva vi ønsker å få til.
KORT OM FILMEN


For over 20 år siden, ble et samisk ektepar skilt oppe i Finnmark. Mannen ble igjen for å fortsette reindrifta og kona valgte å ta med seg sønnen Ánot og flytte sørover, for et bedre liv i hovedstaden. I filmen «Giitu Ánot» som oversatt fra samisk betyr «Takk Ánot» møter vi Ánot som vender tilbake til Finnmark etter alle disse årene, for å besøke den faren og overlevere beskjeden om at moren nå har gått bort.

Faren viser seg å være i langt dårligere form enn hva Ánot hadde trodd og besøket skal vise seg å være vanskeligere enn han hadde håpet på. 20 år borte fra barndomshjemmet og hans egen far, preger naturligvis forholdet dem i mellom. Ánot forteller faren at moren, farens tidligere kone, nå har gått bort og at de kan reise tilbake for å se henne en siste gang før begravelsen.

Konfliktene blusser opp etterhvert som timene og dagene passerer, forstår vi at det rett og slett ikke handler om moren, men om de to mennene som ikke har sett hverandre på så lang tid. Ánot forsøker å hjelpe faren, men den gamle mannen mener bestemt at han kan ta vare på seg selv.

Ánot forstår etterhvert hvor viktig hjemstedet er for faren og forstår at det å dra faren ned til Oslo, en plass han aldri har vært - kanskje ikke er noen vits likevel. Mot slutten, får de to mennene  for første gang snakket ordentlig ut og blir enige om at det er for sent å endre noe som helst og at det er best at ting forblir som det alltid har vært.SKUESPILLERNE


Sverre Porsanger spiller Ánot. Den 54 år gamle finsk-samiske, norsk-språklige skuespilleren fra Utsjok i Finnland har gjennom mange år opparbeidet seg en bred skuespillererfaring innenfor drama, film og TV. Med filmer som Kautokeino-opprøret, Bázo, det klassiske dramaet Ante og enda flere, forstår Sverre godt hvordan man kommuniserer med publikum og hvordan man på best mulig måte spiller ut historien vi ønsker å fortelle.

Nils Reidar Utsi spiller Ánton, faren til Ánot. Den 73 år gamle norsk-samiske skuespilleren fra Tana i Finnmark har også bred erfaring fra drama, film og TV. Nils er den første samiske studenten ved Teaterhøgskolen i Oslo og har fra 1974 vært med i en rekke spillefilmer som Veiviseren, Kautokeino-opprøret og flere. Han regisserte også seg selv, som faren til Ante - i dramaet sammen med Sverre.

I 1975 viste NRK serien Ante på fjernsynet for første gang. Den gangen ble far og sønn forholdet portrettert av Sverre som den unge samegutten og Nils som far. I 2017 gjør vi det igjen. En annen historie riktig nok, men med de samme skuespillerne.

Filmens karakterer er viktig. Og da Sverre Porsanger og Nils Utsi ønsket å ta del i denne filmen, visste vi at utrykket ville bli slik vi ønsket. Mennene har mye erfaring hva gjelder samisk språklig film og de kjenner hverandre godt - noe vi mener er viktig i et far og sønn forhold.

Det er likevel viktig at folk ikke tenker at det er samme historie, flere år senere. Men etter 42 år, tror vi neppe folk vil sitte å gruble over dette.HVORFOR BØR DU STØTTE OSS?


For at denne filmen skal kunne bli best mulig og i det hele tatt bli noe av, er vi avhengig av støtte i alle former. Heldigvis har vi fått hjelp til det meste, men økonomien er ikke helt på plass enda. Men hvorfor skal du hjelpe oss? Det finnes jo millionvis av andre prosjekter man kan gi støtte til. Ja, det kan man si - og mange av dem er nok veldig fine de også. Men vi håper dere kan se det samme behovet som oss; Norge trenger mer samisk film. 

Det er viktig å ta vare på kulturen vi har i dette langstrakte landet, være stolte av den og fortelle om den. Film i dag er et av våre viktigste medium og når ut til mange, effektivt. Men det er likevel ikke bare de store faktorene som er viktig i dette regnestykket. Bak dette prosjektet står det også ivrige, ambisiøse unge filmskapere som ønsker å få til noe stort.

Men hva trenger vi penger til? Godt spørsmål. Innledningsvis skrev vi om at støtten vi får i form av penger, vil dekke ulike poster vi ikke kommer oss unna. En av de største er reise. Det å fly fra Oslo til Kirkenes, er for oss den største utgiften. Vi skal fly 7-8 personer som er en del av staben, tur/retur. I tillegg kommer det en stor utgift på mat. Skal man fø 10-15 personer i en uke, koster det litt. Transport, sminke, kostyme, rettigheter på musikk, harddisker og andre mindre utgifter også en del av dette regnestykke.

Opptakene er tenkt fra 16. til 23. mars.

Dersom du velger å støtte oss med mer enn 100 kr, vil du få navnet ditt i rulleteksten og du får også en sniktitt (tilsendt filmen i form av en link) før premieren i Oslo i juni. 

Og vil du virkelig slå til og bli en executive producer, får du navnet ditt skrevet på både rulleteksten, filmplakaten og selvfølgelig får du også en sniktitt, før premieren. I tillegg kan du jo skilte med å ha vært med på å produsere en samisk kortfilm. Det er jo litt kult!

Du står jo selvfølgelig fritt til støtte med akkurat det du måtte ønske. Alle monner drar!HVEM ER VI?


Pernille Nilsen, produsent

Pernille Nilsen - Produsent
Pernille har full kontroll på gjengen som skal reise nesten 400 mil på denne fantastiske reisen. Hun er selv i fra Norges sydligste fylke og skal nå produsere i Norges nordligste. En positiv sjel med mye erfaring som produsent og et engasjement som virkelig smitter.


Olve Aslaksen, regissør

Olve Aslaksen - Regissør
Olve er mannen bak idéen. Han er selv samisk og brenner virkelig for å fortelle denne historien. Med erfaring fra tidligere som produsent og regissør, kan Olve både se for seg hvordan filmen bør se ut, hvorfor den bør være slik den er og hvordan man får det til.


Stian Sivertsen, klipper

Stian Sivertsen - Klipper
Stian er gjengens strukturerte mann. Ved å engasjere seg i forarbeidet, kan vi begynne klippe-arbeidet allerede før filmen er skutt. Han vet hvilke bilder vi trenger og sørger for at vi får det vi trenger.


Mauritz Brekke Solberg, fotograf

Mauritz Brekke Solberg - Fotograf
Mauritz er mannen bak kameraet. Den visuelle fortellerstemmen hans vil sette ett preg på filmen, bare han kan. Med et lurt smil og en stå-på vilje uten sidestykke, er han klar for å filme i minusgrader og likevel levere som aldri før.SISTE ORD


Og med dette håper vi at du vil være med å bidra til at dette prosjektet kan realiseres og bli så bra som overhodet mulig. Vi håper at drømmene våre skinner igjennom og at du kan se det. Vi håper uansett at du vil være med på denne reisen, uavhengig om du støtter oss eller ikke. For det å kunne fortelle en historie gjennom bilder og lyd, er det vi brenner for.

Så tusen takk, for at du tok deg tiden til å lese dette og igjen, vi håper så inderlig at du ønsker å støtte oss. Takk.

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

19 anonyme

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Nøkkelord