Hjelp høna Sol

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Hjelp høna Sol

Sol har en skade så hun klarer ikke å gå eller stå, hun sitter på et sted alltid og må fores med sprøyte. Trenger hjelp til veterinær utgifter.

Et prosjekt av Nina Katrine Dahl-Klepsvik, publisert 18.10.2017. Prosjektet tilhører kategorien Suksesshistorier.
Innsamlet kr 6 125
122 %
Neste bonusmål kr 8 000
Givere 35
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 30.11.2017.

Høna Sol er ei dverg kochin som bor på Hen Haven Microsanctuary (Bø gård) sammen med Nina Katrine Dahl-Klepsvik og de andre 11 hønene på frigården, men i det siste har det blitt vanskelig for Sol å stå og gå. Så hun sitter nå rett opp og ned i sofaen med et rullet håndkle under baken for støtte uten å komme seg noe sted. Maten gir Nina henne med en sprøyte fylt med papegøyebabymat. 

Sol trenger å komme seg til en dyrlege for å finne ut hva som egentlig feiler henne, men pga mange veterinærbesøk med hønene sine har Nina dårlig råd, og mange ubetalte banklån hun må ha tatt opp for å redde sine kjære. Nå håper vi at mange ildsjeler vil hjelpe Sol å komme seg til dyrlegen som er første prioritet her. Vi har snakket med en veterinær i Oslo for pris, og han sa ca 5000 kr så det er det vi trenger for å få hjulpet Sol i første omgang. Hvorfor dra til Oslo når gården ligger i Telemark? Vel det er ikke veldig mange veterinærer som kan høner, sært nok, og han i Oslo kan mer enn de fleste. 

Men vi håper også at mange vil hjelpe til med enda mer så Nina får betalt ned sine mange forbrukslån, som hun tidligere har måttet ta opp for å betale for veterinærbesøk til hønene sine. De som kjenner til frigården til Nina vet jo hvor engasjert hun er for den og ikke minst hønene sine, og Nina fortjener å komme ut av sine finansielle problemer for alle timene og tusenvis av kroner i banklån som hun har brukt for at disse hønene skal få et verdig liv, etter at de har levd som slaver i eggindustrien før hun tok de til seg. 

Nina trenger også å få fikset bilen sin slik at hun ikke trenger å være avhengig av andre for å komme seg til veterinær, dette vil koste ca 8000 for deler og arbeid, og vil hjelpe både Nina og gården masse for å få skysset hønene til Oslo eller Skien når de trenger en veterinær.

Hen Haven Microsanctuary består for øyeblikket av 12 høner som alle er reddet fra forferdelige steder, (les Sol sin historie nederst i prosjektet) og som nå får leve ett smertefritt og ikke minst fritt liv på frigården til Nina. Om kort tid trenger sju av hønene fra eggindustrien, som Nina har reddet, også implantater for å stoppe eggproduksjon. Dette får de hver 6. måned og de koster ca 2400 kr per stykk, så tilsammen 16800 for alle hønene. Så som alle forstår så trenger Nina hjelpen til oss alle for å komme i land med alle utgiftene om frigården skal få bestå i sin helhet, og det ønsker vi jo.

Frigårder er veldig viktig for dyrs frihet i Norge og verden generelt, og drives ofte av ildsjeler som betaler for alt, uansett hvor vanskelig det måtte være å overleve selv. Gårder som Hen Haven Microsanctuary er alfa og omega for veganere og andre som ønsker å bidra direkte til dyrs velvære, og selve gårdene som hjelper dyr som er tatt ut av kjøtt-, melk-, og eggindustrien. 

Ved å støtte denne crowdfunden hjelper du direkte til å holde liv i en av få frigårder som vi har i Norge, og ikke minst hjelper du høna Sol så hun kommer seg til veterinæren og blir frisk. Og skal vi få flere frigårder i Norge så er vi nødt til å samle oss rundt de som allerede finnes for å vise andre som vil starte opp at de får hjelp når de virkelig trenger det. 

Vi har satt opp 4 nivåer for støtte:

1. nivå: Få Sol til dyrlegen så hun kan bli frisk, 5000 kr

2. nivå: Få bilen til Nina på veien igjen så hun kan kjøre hønene til dyrlegen når det trengs, 8000 kr

3. nivå: Donasjoner går til implantatene mot eggproduksjon som skal settes inn om kort tid for 7 høner, 16800 kr

4. nivå: Hjelpe til økonomisk for å få ned banklånene til Nina som hun har tatt tidligere for å dekke veterinæromkostninger, 75000 kr

Personene som står bak denne innsamlingen er Nina Katrine Dahl-Klepsvik & Espen Xandrius Leinæs for Hen Haven Microsanctuary.

Ellers har vi fått givergaver fra noen store aktører innen vegansk mat og underholdning, og ønsker å kunne gi våre givere en gave for deres donasjon til Sol og Hen Haven Microsanctuary. Vi vil også legge til flere givergaver i dagene som kommer. Alt som samles inn vil gå uavkortet til Sol, de andre hønene og Hen Haven Microsanctuary. Takk for donasjonen, det setter hønene og vi stor pris på.

Under her følger Ninas historie om frigården hennes og hvordan hun fikk Sol, men vær advart om at det er en trist og hard historie: 

OM FRIGÅRDEN MIN.

For tre år og to måneder siden i går, tok jeg over ansvaret for seks nydelige høns da «eierne» skulle på reise, og være borte et år. Jeg hadde tidligere blitt fortalt at tanken var å ta livet av de seks, dersom de ikke fikk pass til dem. Det kunne ikke skje, så jeg tilbød meg heller å ta hånd om de.

Den siste kvelden før jeg skulle ta over ansvaret, fikk jeg beskjed om at de manglet/ikke fant ei høne. Jeg fikk inntrykk av at det var kun denne kvelden hun hadde manglet, men da jeg lette igjennom gården neste dag i dagslys (vi lette den kvelden også, men fant henne ikke), fant jeg henne i et blomsterbed like ved «eiernes» veranda/uteplass. Der lå hun og ruget på 13 egg. Altså må hun ha ligget ute i minst to uker, tiltross for at dette var sent på høsten, kaldt om nettene og vi bodde rett ved skog med rovdyr på alle kanter. Jeg ble instruert om å kaste disse eggene av «eier», men ved gjennomlysing så jeg at tre av disse eggene var så godt som klekkeklare og hadde liv i seg, så jeg fant, i samråd med andre, at dette ikke ble etisk rett. I og med at jeg visste «eier» ikke ville ha dem, vanskjøttet de han allerede hadde, og ville tatt livet av de som viste seg å være hane, fant jeg ut at de fikk bli «mitt problem», så jeg bad om å«få» dem, noe jeg fikk.
Og sånn var det at jeg «falt» inn i rollen som «hønemor».

Som jeg så vidt nevnte over, så ble hønsene jeg passet vanskjøttet av sine daværende «eiere».
Hønsehuset var så pepret med skitt at det sved, og jeg fikk tårer i øynene da jeg kom inn der, og jeg måtte rett og slett holde pusten. Høns respirasjonssystem er svært sårbart, så hvordan det har vært for disse stakkarene å være innelåst der det meste av døgnet, og hele døgnet på vinterstid, kan jeg nesten ikke forestille meg, når jeg ikke orket fem minutter. Vannet de hadde å drikke var grønt og slimete av alger. Jeg har vært vitne til at høner ble ristet ut av rugekassene fra en halv meters høyde, slik at «eier» kunne få tak i eggene uten å måtte hanskes med ei fortvilet høne som ville forsvare de. Og jeg stod i tre dager og hugget løs sementert avføring med metalldelen av en øks før jeg idet hele tatt kunne begynne å vaske der inne, samt mye mer.

Like før jeg tok over ansvaret, hørte og så jeg også stadig at hanen angrep «eierne» sine, men dette avtok fort etter at han forstod at han ikke lenger behøvde å forsvare seg selv eller damene sine lenger, og han ble en glad gutt som kom mot oss løpende i møte for å bli løftet opp og få kos.

Da «eierne» kom hjem igjen, valgte de å «takke» meg for jobben jeg hadde gjort for de selv og dyrene, ved å nekte meg å ha kontakt med deres dyr lenger. Blant annet fikk jeg huden full av kjeft for å ha tatt noen av deres dyr til veterinær, i stedet for å kontakte de, slik at slektninger av dem kunne komme og hugge hodet av dem. Dette til tross for at det var mindre skader/lyter/sykdommer, som lett lot seg fikse, og til tross for at jeg hadde kostet all behandling på egen lomme, uten å be om tilbakebetaling av «eierne».

Mine høns, de tre som var i de klekkeklare eggene, ble først nektet adgang til gården ute, noe som dager senere ble utvidet til at de ikke var velkommen der i det hele tatt, og både min og deres hane ble truet med avliving.

Det var hjerteskjærende å se hvordan de forhenværende foster hønsene mine stod og klemte seg
mot nettingen til luftegården sin og sendte meg lange blikk da jeg gikk forbi, men ikke lenger hadde lov til å ha kontakt med dem. I starten løp de frem så fort de hørte meg, lykkelige for å se meg, men ble stående som spørsmålstegn da jeg gikk forbi de. Så ble det stille en liten stund før de begynte å bråke og viste tydelig hvor opprørte de var. De ble ofte stående og kaste seg på nettingen for å komme til meg, men jeg hadde blitt nektet, og i lys av at jeg var disse menneskenes leietaker, stilte jeg svakt den siste tiden jeg var på gården.

Det skulle ikke ta mer enn tretten dager før jeg så at hanen hadde regressert tilbake til sin aggressive og fryktsomme atferd. Da de så meg, ville de løpe meg i møte, da de så «eierne» sine, løp de og gjemte seg. Det ble mange tårer denne sommeren, og jeg vet vi sørget over hverandre, både jeg og dyrene. Enda tenker jeg nesten daglig på de tre som ble igjen, lurer på hvordan de har det, om de fortsatt er i live, og savner de veldig.

Her er det mye jeg kunne fortelle, om hvordan og hvorfor ting ble som det ble, men enden på visen er ihvert fall at jeg ble nødt til å ta mine egne tre høns og komme meg vekk derfra, av hensyn til dyrene mine veldig kort tid etter at eierne kom hjem.

I utgangspunktet hadde jeg tenkt å tilby meg å stelle de, og stille meg selv i en posisjon hvor jeg kunne være litt buffer mellom «eiernes» ondskapsfulle/likeglade behandling av dyrene og dyrene selv, men det skulle snart vise seg å ikke la seg gjøre.

Heldigvis oppdaget jeg også, noe jeg hadde mistenkt lenge, at «eierne» av foster hønsene mine, som da var mine utleiere, hadde svindlet/snyltet på meg, og at jeg hadde betalt store deler av deres strømregning hele tiden mens jeg hadde bodd der. Dette fikk jeg brukt som forhandlings-middel til å få ut ihvert fall to av de da fem stakkars dyrene. Jeg var også i kontakt med flere dyrevernsorganisasjoner, men dessverre klarte jeg ikke redde ut alle. Solstråle er en av disse fem som kommer fra denne gården opprinnelig.

Da jeg flyttet ut, fant jeg stedet jeg bor på nå, som var ganske perfekt for dyrehold. Og siden jeg da, det siste året, hadde lært enormt mye, både om godt hønse stell og hvordan høns i industrien har det, hadde jeg et ønske om å hjelpe noen av disse.

Som sagt, så gjort. 5 januar 2016, flyttet åtte nydelige jenter i fra industrien inn på gården. De var redde, slitne, underernærte og veldig syke, men med mye omsorg og kjærlighet, samt implantater som stoppet eggleggingen, kom de aller fleste seg fort på bena og ble etter hvert både trygge og friske jenter, som en etter en kunne flytte ut av hovedhuset og inn i hønsehuset igjen. To jenter ble igjen inne. Pernille og Angelika. Angelika har en skade som følge av egglegging og feilbehandling hos veterinær. Da hun kom til meg hadde hun en fryktelig prolaps, dvs. at endetarmen tøt ut av cloaca og puss, blod og vannete avføring rant nedover baken og bena kontinuerlig. I ettertid har jeg fått vite at denne skaden burde vært behandlet kirurgisk, men veterinæren vi brukte på denne tiden gjorde ikke det. Noe som førte til at prolapsen helet feil, og Angelika’s anal-åpning skrumpet inn med en hel del hardt arrvev, slik at hun må ha oppfølging og hjelp for å kunne få tømt seg. Pernille fikk jeg aldri noe svar på hva som virkelig feilte henne. Da hun kom til meg la hun ‘’egg’’ som bare var eggeplommer med masse blod, lash eggs, og egg med bare hinne, ofte flere slike ‘’egg’’ om dagen. Noe som kan tyde på at hun hadde en alvorlig infeksjon i eggleder og noe som på engelsk kalles egg yolk peritonitis, altså, at eggerester har satt seg fast i reproduksjons organene, kokt hardt av kroppsvarmen og nå sitter og lager propp for nye egg samt infeksjoner. Ingen veterinær vi besøkte klarte å se tydelige tegn på at hun hadde dette, hverken på ultralyd eller røntgen, så jeg kan ikke si for sikkert, men hun hadde mange symptomer som tyder på at dette var tilfellet. (Kunnskap om hønsehelse er det få, eller ingen veterinærer som har her i Norge.) Hun ble behandlet flere ganger for infeksjoner i magesekk og spiserør, samt sopp i magesekk og spiserør. Veterinærer jeg har konferert med i utlandet, mener dette mest sannsynlig har vært sekundære sykdommer til eyp, men som sagt, jeg kan ikke vite 100% sikkert. Uansett hadde hun et større behov for tilsyn og stell enn de andre som ble friske, og ble boende inne sammen med Angelika fremtil hun mistet livet for to måneder siden.

Jeg har ved noen anledninger hatt innsamlings-aksjoner, og gavene vi har fått fra generøse dyrevenner har betydd mye. Dessverre har kostnadene vært så ekstremt høye at de kun har dekket en bitteliten brøkdel av hva det enorme behovet har vært. Og når noens liv står på spill NÅ, kan man ikke vente og spare til man har råd til veterinær, man må faktisk få de til veterinær der og da. Derfor har jeg endt opp med å ta opp forbrukslån for å dekke helsesutgifter. (Veterinær, medisiner og medisinsk utstyr). Jeg har også laget noe håndarbeid som jeg selger på siden ‘’Hønemors håndarbeid’’ på Facebook, hvor alle inntektene går til dyrenes velferd på gården. 

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

8000 kr
Få bilen til Nina på veien igjen så hun kan kjøre hønene til dyrlegen når det trengs

76%

16800 kr
Donasjoner går til implantatene mot eggproduksjon som skal settes inn om kort tid for 7 høner fra eggindustrien.
75000 kr
Hjelpe til økonomisk for å få ned banklånene til Nina som hun har tatt tidligere for å dekke veterinær omkostninger.

Takkekort fra Sol

Bidra.no - Takkekort fra Sol

Alle som gir mer enn 50 kr får ett spesiallaget takkekort, unikt for denne kampanjen, fra Sol levert på sin epost.

7 personer har bidratt Begrenset antall: 93 igjen kr 50
Estimert leveranse 03.12.2017

Wegan magasin

Bidra.no - Wegan magasin

10 givere får hvert sitt magasin av Wegan, som er norges første kommersielle veganske magasin

6 personer har bidratt Begrenset antall: 4 igjen kr 200
Estimert leveranse 01.12.2017

Vegankongen handlenett

Bidra.no - Vegankongen handlenett

Vi har vært så heldige å få et av Vegankongen sitt eksklusive handlenett, det finnes kun 6 stk som er laget av dette handlenettet og ett kan bli ditt. Logoen på bildet her er fra samme handlenett som den heldige vinneren vil få.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 1 igjen kr 400
Estimert leveranse 08.12.2017

Wegan Digitalt Abonnement 6 utgaver

Bidra.no - Wegan Digitalt Abonnement 6 utgaver

Her får du en plass i trekningen av ett (1) digitalt abonnement på Wegan pålydende 6 utgaver, www.wegan.no. Vi trekker en heldig vinner etter at prosjektet er ferdig.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 10 igjen kr 400
Estimert leveranse 03.12.2017

Veggisboksen

Bidra.no - Veggisboksen

Vi har fått to Veggisbokser fra veggisboksen.no og du får en om du velger denne donasjonspremien. Denne består av feks snacks, blader, hygeneartikler med mer.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 2 igjen kr 500
Estimert leveranse 14.12.2017

Gullroten Food Awards 2018 (2 billetter)

Bidra.no - Gullroten Food Awards 2018 (2 billetter)

Her kan du velge en av to enkle billetter til Gullroten Food Awards 2018. Dette blir Gullroten sitt andre år og etter en stor suksess med første Gullroten tror vi de som velger denne vil få en fantastisk helaften med flotte veganere fra hele Norge.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 2 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 01.03.2018