Bidra.no - Hjelp meg redde de Amerikanske krokodillene

Hjelp meg redde de Amerikanske krokodillene

Rovdyr over hele verden er under sterkt press. Jeg ønsker å forstå mer om hvordan vi påvirker noen av dem, slik at de kan reddes i tide

Et prosjekt av Joe Kristoffer Partyka, publisert 03.05.2017 00.00. Prosjektet tilhører kategorien Student (Utdanning og forskning).
Innsamlet kr 1 700
2 %
Målbeløp kr 60 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 8
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 15.06.2017.

Vil du være med å redde en utrydningstruet art? Da leser du riktig prosjektbeskrivelse!


Hvem er jeg?

Mitt navn er Joe Kristoffer Partyka og jeg er en masterstudent ved NMBU.


Til daglig jobber jeg med naturformidling og elsker jobben min. Mitt livsmotto er "Din kunnskap har ingen verdi om du ikke deler den med andre". Dette forsøker jeg å etterleve hver dag og jeg for ofte høre at "kjeften sjeldent står stille".
I tillegg er jeg generelt engasjert i vitenskapskommunikasjon og bevaring av rovdyrene våre. 

Jeg skiller meg kanskje litt fra de fleste andre naturentusiaster ved at jeg særlig brenner for de litt misforståtte dyrene. Ikke bare er jeg generelt rovdyrentusiast, men mitt hjerte brenner for noe så uvanlig som krokodiller!


I likhet med meg selv skiller nok prosjektet mitt seg litt ifra andre prosjekter ved at det ikke akkurat er "hvit frakk vitenskap". Her dreier det seg om å få litt møkk på hendene. Jeg skal nemlig inn i jungelen og fange amerikanske krokodiller (Crocodylus acutus) for å se hvordan vi mennesker påvirker livene deres. Ved å se på dyrene på toppen av næringskjeden kan man nemlig ofte få en idé om et økosystem er ved god helse eller ikke.Hva samler jeg inn penger til?

Jeg driver for tiden å planlegger en master i tropisk økologi, men istedenfor å gjøre det enkelt så har jeg valgt å følge hjertet ved å planlegge mitt eget prosjekt. Det gjør dessverre at pengeflyten er litt mer utfordrende enn for dem som hopper på et etablert forskningsprosjekt, så per idag betaler jeg det jeg kan utifra fra egen lomme.

Etter en liten dytt i ryggen av noen gode venner har jeg bestemt meg for å lufte muligheten for en liten crowdfunding for prosjektet mitt.


Prosjektets navn er, hold dere fast, "Anthropogenic impact on the immune function and host-parasite relationship of the American crocodile (Crocodylus acutus) in Belize."

Jeg vet det er en munnfull, men det jeg i grunn ønsker å gjøre er å se på hvordan vi mennesker påvirker krokodillers helse ved å undersøke immunsystemet deres.

For å få til dette så må jeg gjennom noen interessante utfordringer.
Å måle immunresponsen hos et så stort rovdyr er ikke bare-bare. Jeg kan for eksempel ikke bare be krokodillen ligge rolig mens jeg tar noen prøver. Neida, jeg må ut og fange et dyr som kan vokse til over 5m og 600kg, for så å ta de prøvene jeg trenger. Og prøvene jeg trenger er kroppsmål, litt blod.... og ekskrementer... bæsj

For de som ikke vet hva dette innebærer så skal jeg forsøke å forklare. Dette betyr at jeg må ut i en liten båt, fange et ganske stort rovdyr i vannet ved hjelp av et tau, få det på land eller opp i båten og vente på at den skal bæsje på båten(meg), for til slutt å plukke dette opp og kikke på skiten i mikroskop.

Krokodiller er på toppen av næringskjeden i sine økosystemer, og dyr som er på toppen av næringskjeden kan ofte fungere som gode indikatorer på om et økosystem er sunt og velfungerende eller ikke. Om krokodillen er frisk er sannsynligvis også økosystemet velfungerende, og motsatt.


Motivasjon

Jeg har alltid vært nysgjerrig og glad i å bruke skogen, men når ulven slo seg ned i hjembygden min i Enebakk og debatten blusset opp, det var da jeg virkelig forstod hva jeg ville gjøre videre med livet mitt.
Mitt mål og min ambisjon her i livet er at den dagen jeg vandrer over i den dype dal så skal jeg ha gjort mitt beste for å kjempe for de misforståtte dyrene, de uten en stemme. Jeg ønsker at mine barn og barnebarn skal kunne oppleve de samme inntrykkene jeg fikk da jeg gikk på oppdagelsesferd i skogen i min oppvekst. At barn i fremtiden også kan høre fuglekvitter og hjorten som brøler en kjølig høstdag. Og ikke minst at vi redder flest mulig arter slik at de kan fortsette å dele planeten med våre etterkommere. Det er min drøm! 
 


Hva får du ut av å støtte mitt prosjekt?

Alle pengene som samles inn gjennom denne crowdfundingen går direkte til prosjektet og vil benyttes til utstyr, reise, analyser og lisenser.

Til gjengjeld kommer jeg til å opprette en blogg. Der vil jeg publisere dagbøker, artikler, bilder og video fra prosjektet. Du vil kunne følge prosjektets gang, samt få resultatene av bidraget ditt direkte fra kilden.

Om du er interessert i å hjelpe meg litt så setter jeg pris på alle donasjoner til prosjektet!

Håper noen der ute finner prosjektet mitt interessant nok for en liten gave

Joe

Om du ønsker mer informasjon om prosjektet så sender jeg gjerne en mer utfyllende prosjektbeskrivelse på epost.

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

8 anonyme

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Nøkkelord