Norsk English
Kan miste hus, hjem og arbeidsplass pga. Corona

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Kan miste hus, hjem og arbeidsplass pga. Corona

MAY LOOSE HOUSE, HOME AND WORKPLACE DUE TO CORONA

Geitbesetningen måtte slaktes pga. byllesykesmitte, Corona spolerte turistutleie og familien står nå uten inntekt og dekkes ikke av krisetiltak.

Et prosjekt av LivLaga SA, publisert 23.03.2020. Prosjektet tilhører kategorien Koronatiltak.
Innsamlet kr 174 600
116 %
Målbeløp kr 150 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 307
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 07.05.2020.

Etablering av gårdsbruk


For tre år siden satset familien Michelsen alt de eide for å etablere geitdrift med økologisk melkeproduksjon og kjeoppdrett i Lakselvdalen i Balsfjord og produsere trygg mat til folk. De kjøpte et gammelt gårdsbruk som hadde ligget brakk i mange år. Reparasjons- og vedlikeholdsbehovene var store, og driftsbygningene måtte bygges om til moderne drift etter dagens krav. Det var nok av utfordringer, men innsatsviljen og motet var på topp, og arbeidet skred framover i god fart. 

Gården har etter hvert fått avtaler som sikrer tilgang på over 400 mål dyrkamark og mange tusen mål beite.

Bente er oversetter/tolk og agronom, Uwe elektriker/elektroniker, Christian avløser og Alexander IT-systemingeniør. Han bor i Tromsø, men tar seg av nettverk og data på gården.


Dalen er truet av fraflytting, og familien ble godt mottatt i lokalmiljøet.
Det varte ikke lenge før det var blitt besøksgård av det.


Sønnen Christian oppdaget raskt at han hadde talent og følelse for geit. På bildet roer han ned og sosialiserer et nyinnkjøpt bukkekje. Det tok ikke lang tid før han hadde opparbeidet seg navn som "geithvisker". Så ble beslutningen tatt - han skulle overta gården etter hvert.


Ungdommer og familier fra hele verden kommer til gården for å lære om gårdsdrift, melking, kompostering, vedproduksjon og alt mulig annet. Givende kulturell utveksling for gjester og vertskap. Ingen kje blir avlivet på Skogmo gård, og det ble satt stor pris på. Alles yndlingsaktivitet er å kose med småkjeene.


Etableringen var godt i gang, målet om full produksjon akkurat nådd og rutinene noenlunde innkjørt og økonomien på tur å komme på rett kjøl. Familien Michelsen begynte å få følelsen av at slitet var verdt det. Nesten en hel måned fikk de kjenne på den gode følelsen.


Men så smalt det! 

Sommeren 2019 påviste Veterinærinstituttet byllesyke i besetningen. Samtlige melkegeit og kje måtte sendes til slakt. Så fikk de vite at forsikringen ikke dekker byllesyke. Etter avslutning av Friskere Geiter-prosjektet, fantes det heller ingen støtteordninger, verken praktisk eller økonomisk. Familien gikk på et fullstendig tap, de mistet både dyrene og inntekten og står helt alene med saneringsprosessen.


Hva innebærer sanering?

Sanering for å bli kvitt smitten, innebærer å slakte alle dyrene, fjerne og brenne all innredning og flater av tre i bygningene, sterilisere alt annet, brenne klær og fottøy, kaste alt av forbruksmateriell og utstyr som ikke lar seg sterilisere godt nok, fjerne toppdekket av jord rundt fjøsen og nærområdet der geitene har gått og fylle et godt lag med nye masser oppå for å begrave smitten. Møkkakjelleren må enten tømmes og steriliseres og møkka deponeres på et sikkert sted der geitene ikke kommer til, eller møkka må ligge urørt i møkkakjelleren i 12 måneder. Så må det kjøpes inn nye dyr. Dette krever en voldsom arbeidsinnsats og koster en del. 

Lenke til informasjon om prosjektet "Friskere Geiter":

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/KGQ6/kronikk-den-norske-geita-har-gjennomgaatt-en-forvandling-paa-15-aar


På bildet under kjører Nortura av gårde med hele resten av besetningen 6. februar 2020. En hjerteskjærende opplevelse som familien har vanskelig for å takle.


Alternativ inntekt

Etter å ha kommet over det verste sjokket, var det å fokusere på å skaffe inntekt for å kunne overleve til produksjonen kunne komme i gang igjen (12 mnd.). Årets produksjonstilskudd ble investert i renovering av kårboligen til utleie for turister. Det ble arbeidet på spreng for å få dette på plass så raskt som mulig.

Fjellgården ligger fint til ved foten av Lyngsalpene med fantastiske turområder, og dalen er hotspot for nordlysturister.


Corona med smell nummer to!

Innen de rakk å komme så langt, slo Corona til og sparket bein under familien for andre gang på kort tid. Siden de hadde satset alt av tid og penger på etableringen, hadde de ikke tatt ut lønn ennå, og faller derfor utenfor alle krisepakkene så langt.

Nå risikerer de ikke bare å gå konkurs, men også å miste gården, livsverket og hjemmet sitt. Og alt som er oppnådd så langt.


Lenke til artikkel i Nordlys:

https://www.nord24.no/kan-miste-bade-hus-hjem-og-arbeidsplass-vi-er-veldig-slitne-men-vi-fortsetter-a-ga/s/5-32-135600?access=granted


Krisehjelp trenges

Familien har vært utsatt for store psykiske, fysiske og økonomiske påkjenninger og er veldig slitne. Alle har lagt ned en fabelaktig innsats med arbeidsdager på 10-15 timer hver dag, sju dager i uka. 

De trenger hjelp til å klare med lån og månedlige utgifter til de kommer i produksjon igjen på senhøsten. Det trenges også frø og såvarer til våronna. Gjødsel er det nok av.

Kommer det inn nok midler, kan de klare å sanere uteområdene også i tillegg til bygningene (gravemaskin/lastebil/nye dekkmasser), og kjøpe nye geit allerede til sommeren.

Alle bidrag er velkomne, enten du tar imot tilbudet om belønning eller ei! Legger du igjen en e-postadresse, vil du få oppdatering på hvordan det går med gården framover.Sjefsbukken Odin og Bente

 

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

100000 kr
Sanering av uteområdene rundt fjøsen vil gjøre det mulig å hente nye geit og komme i gang med produksjonen igjen allerede til sommeren. Leie av lastebil, gravemaskin og kjøp av dekkmasser vil utgjøre ca. 100 000 kroner.

Gavekort Coop Extra

Coop Extra har bidratt med gavekort på 250 kroner. Betal for det her, få bekreftelse fra meg og gå i butikken og hent de varene du vil ha!

1 person har bidratt Begrenset antall: 0 igjen kr 250
Estimert leveranse 08.05.2020

Syltetøy - hjemmelaget

Hjemmelaget syltetøy av alle slag med litt rå rørsukker/fruktose, pektin og ingen kunstige tilsetningsstoffer. Kombinasjonssett på ca. ett kilo.

10 personer har bidratt Begrenset antall: 290 igjen kr 250
Estimert leveranse 30.04.2020

Hjemmelaget kake

Stor, hjemmelaget kake eller kakekombinasjon. Bakt på fullkornmel, rå rørsukker/fruktose/honning og uten kunstige tilsetningsstoffer. Typer: sjokoladekake, nøttekake, krydderkake, gulrotkake, fruktpai mm. Det er også mulig å lage et kombinasjonsbrett med mange stykker av flere typer kake. Dato er fleksibel.

7 personer har bidratt Begrenset antall: 93 igjen kr 250
Estimert leveranse 16.05.2020

Økologisk jordbær

Økologiske jordbær fra Malangen. 5 kg. Plukkes fra slutten av juli og ut august.

8 personer har bidratt Begrenset antall: 92 igjen kr 500
Estimert leveranse 08.08.2020

Produkter fra gården - liten pakke

Geitmelk, geitost, geitesmør, geitmelksyoghurt, te av ville urter, syltetøy mm. Vil bli tilgjengelig når melkeproduksjonen starter opp igjen. Fritt valg til en verdi av 500 kroner.

7 personer har bidratt Begrenset antall: 93 igjen kr 500
Estimert leveranse 15.12.2020

Produkter fra gården - stor pakke

Geitmelk, geitost, geitesmør, geitmelksyoghurt, te av ville urter, syltetøy mm. Vil bli tilgjengelig når melkeproduksjonen starter opp igjen. Fritt valg til en verdi av 1000 kroner.

7 personer har bidratt Begrenset antall: 43 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 15.12.2020

Helgeopphold på Skogmo gård

Tilbring en helg i familierom i nyrenovert kårbolig, med fantastiske turområder rett utfor døra, ved foten av Lyngsalpene. Kjøkken, stue, dusj og toalett i første etasje. Rom i andre etasje. Sengtøy/håndkle inkludert. Kan starte så snart utleie blir tillatt igjen etter Corona.

3 personer har bidratt Begrenset antall: 97 igjen kr 1 500
Estimert leveranse 30.04.2020

Kjekjøtt

Kjekjøtt til neste år når ny besetning kjeer til våren. Kjeene slaktes ved 4-5 mnd alder og er da klare til levering våren 2021. Helt slakt, ferdig delt og pakket.

1 person har bidratt Begrenset antall: 99 igjen kr 2 000
Estimert leveranse 16.08.2021

Oversetting

Bente er profesjonell oversetter med fagområdene teknisk, medisinsk, juridisk, økonomi, landbruk og forskning. Belønningen innebærer et oversettingsprosjekt på 5 sider á 1800 anslag (280-300 ord) fra engelsk, tysk, dansk eller svensk til norsk. Norsk til engelsk er også mulig. Kan utføres kontinuerlig fra 27.03.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 10 igjen kr 2 500
Estimert leveranse 15.05.2020

Snekker for en dag

Profesjonell snekker/dekoratør som kan anvendes til et dagsprosjekt. Varer prosjektet lengre enn en dag, vil oppgjør for ytterligere dager gå direkte til ham. Første mulige dato er 14.04.2020. Deretter fritt valg, etter avtale.

1 person har bidratt Begrenset antall: 0 igjen kr 4 000
Estimert leveranse 14.04.2020

Avløser

Bente er agronom og stiller som avløser en uke (30-35 timer). Første mulige uke er 13.04.2020. Deretter fritt valg.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 4 igjen kr 7 000
Estimert leveranse 13.04.2020