Bidra.no - Pipeorgel til Sta. Clara kirke

Pipeorgel til Sta. Clara kirke

Vår lille menighet på Kongsvinger drømmer om et brukt pipeorgel!

Et prosjekt av St Clara katolske menighet, publisert 10.02.2018. St Clara katolske menighet sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Giverglede.
Innsamlet kr 1 300
2 %
Målbeløp kr 50 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 6
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 27.03.2018.

Kirkerommet i Sta. Clara kirke i Kongsvinger er bygget uten å ta tilstrekkelig hensyn til orgelets plassbehov. Imidlertid er det meget gode lydmessige forhold, med en resonans/etterklang, som kommer både sang og instrumentalmusikk til gode. Hvordan klangen fra orgel oppleves, beror i høy grad på akustiske forhold, dvs. i hvilken grad rommet «synger med». I denne kirken høres dette ut til å ligge godt til rette. Dette henger også sammen med god takhøyde, som muliggjør et høyt og slankt orgel. En slik løsning kan imidlertid føre til at orgelet tar opp verdifull gulvplass.

Etter vurdering av plassforhold, fremkommelighet og hensyn til rømningsveier, er den mest realistiske løsningen å plassere orgelet i nisjen hvor det nå er døpefont. Et orgel av beskjeden størrelse og med høyde inntil 2.5 meter kan få plass inne i nisjen, mens et høyere orgel må ha front 0.8 – 1 meter utenfor nisjen. Sistnevnte løsning gir best klangutstråling. Disponibel plass i nisjen er 1.80 m i dybden og 3.76 m i bredden, det bør være tilstrekkelig. Høyden er 2.55 meter.

Mht. størrelse i antall stemmer (piperekker), bør orgelet romme 5 til 8, med tanke på variasjonsmuligheter i styrke/klangfarge. Klangen bør være mild, både fordi orgelet kommer nær forsamlingen, og fordi den gode akustikken likevel vil forsterke (og foredle) lyden. Orgelet bør kunne spilles fra ett manual (tangentrekke for hendene) og pedal (tangenter for føttene). Et stort pluss ville være om orgelet fikk en egen piperekke i bassleiet (16 fot), men det er vanskelig å se hvordan en kan få plass til denne i det 2.5 meter høye alternativet. All betjening bør være mekanisk, fordi dette er det mest driftssikre.

Det er lov å drømme også når du er liten og økonomisk svak. Hjelp oss! Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Sta Clara katolske menighet

Prosjekteier