Romsk klesfabrikk i Romania

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Romsk klesfabrikk i Romania

Fair & Square starter ny fabrikk i Romania. Vi skaper arbeidsplasser for romer som er diskriminerte på arbeidsmarkedet.

Et prosjekt av Fair & Square as, publisert 29.04.2020. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede. Prosjektet avsluttes 01.06.2020 00.00
Innsamlet kr 672 870
67 %
Målbeløp kr 1 000 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 1111
Dager igjen

Hva er problemet?

80 % av romene i EU lever i fattigdom, mot 17 % av gjennomsnittet. Bare rundt 30% av romene er i betalt arbeid mot 70% av EUs totale befolkning.[1] Dette skjer på grunn av rasisme og diskriminering mot den romske befolkningen og har bl.a. resultert i slaveri, holocaust, utestengelse og bortvisning.

Romene er diskriminert når det kommer til arbeid, bolig, utdannelse og helsetjenester.

I Norge ser vi resultatet av dette ved at romer fra Europa kommer hit for å se etter inntektsmuligheter. 

Romene må være Europas største ubrukte ressurs.

Hvordan skal vi løse det?

Romer ønsker å jobbe! Derfor starter vi en romsk fabrikk med gode arbeidsforhold i byen Roman i Romania.

Siden 2017 har vi hatt et lite trykkeri i Oslo hvor Guta Trandafir har trykket profilklær og rettferdig merch til Trygve Skaug, Frida Ånnevik, Kirkens Nødhjelp, KFUK-KFUM, Framtiden i våre hender og mange flere.

Det er dette trykkeriet vi nå flytter til Romania for at Guta skal slippe å være migrantarbeider og for at vi kan utvide og gi arbeid til flere. Fra og med august begynner vi med fem ansatte på fabrikken i Romania. Da vil flere romer slippe å reise hjemmefra (også til Norge) for å finne inntekst.

Fabrikken skal spesialisere seg på trykking av klær til profilmarkedet over hele Europa og skal også trykke klær til vår egen merkevare, Fair & Square. Klærne som det trykkes på, kommer fra vår egen fabrikk i Kina hvor alle klærne vi selger blir sydd. Vi skal bare trykke på rettferdig produserte klær.

Du bidrar til krafttaket som gjør at vi kommer i gang, og etter seks måneder skal fabrikken være økonomisk bærekraftig.

Og selvfølgelig skal vi ha samme gode Fair & Square-standarden på arbeidsforholdene. Det betyr 37,5 timers arbeidsuke, fri i helgene, betalt ferie, betalt mamma- og pappapermisjon, sykepenger, pensjon, forsikringer og levelønn! Vi kan garantere det fordi vi driver fabrikken selv.

Hva betyr det at vi er en romsk fabrikk?

Nettopp fordi romene er så diskriminert i hele Europa, trenger de en rettferdig sjanse til å få arbeid. Alle som blir ansatt, ledelsen og arbeidere skal være romske, og fabrikken skal drives på romenes morsmål, romanes.

Romsk produsert skal bli synonymt med kvalitet.

Hvorfor kommer vi til å lykkes?

1. Vi er flere romer med lokal forankring involvert i denne oppstarten.

2. I 2016 hadde vi vår første kampanje. Med pengene vi fikk inn da, startet vi vår første fabrikk i Fenghuang i Kina. Vi begynte med tre ansatte i september 2016, og vi har vokst til 18 ansatte. 

3. Vi har allerede opparbeidet oss mange tusen privatkunder igjennom nettbutikken vår. I tillegg har vi flere hundre butikker, organisasjoner og bedrifter som kunder.

Hvordan brukes pengene vi samler inn?


Hvem er vi?

+ alle ansatte i Fair & Square i Norge og Kina, Håvard Langmoen (grafisk design) og Kristian Holten (video).

I tillegg samarbeider vi lokalt med Fundatia Umanitara Pacea drevet av Fransiskanermunker i Roman. De stiller lokaler til rådighet til billig leie den første tiden.


Trykket på t-skjortene som belønninger

Trykket som viser at du er en alliert i kampen for romene! Du velger mellom dame og herre passform, grå eller hvit  og størrelsen du trenger.

Trykket er et samarbeid med Trygve Skaug. "jeg kniper øynene igjen og later som ingenting (sa ingen som forandret verden noensinne)". Diktet er både på norsk og oversatt til romanes. Dette  er kanskje første norske poet som har fått noe oversatt til romanes.


Stor takk til alle som bidratt på en eller annen måte for å gjøre dette mulig:

Vasilica Croitoru, Iulian Bulai, Lucian Bobarnac, John Andre Storebø, Karoline Mundal, Daniel Skar, Erlend Berge, Solvor Mjøberg Lauritzen, Hilde Kirkebøen, Signe Myklebust og alle kunder av Fair & Square.


[1]Kilde: https://fra.europa.eu/en/news/2016/80-roma-are-risk-poverty-new-survey-finds

Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

1150000 kr
Vi kjøper inn utstyr til TRANSFERTRYKK. Og ansetter 1 ekstra person. 6 totalt.

58%

1300000 kr
Vi kjøper inn utstyr til BRODERI. Og ansetter 1 ekstra personer. 7 totalt.
1450000 kr
Vi begynner med RETTSØM slik at vi kan sy enkle profilklær i Romania. Og ansetter 1 ekstra personer. 8 totalt.
1800000 kr
Vi utvider markedsførings- og salgsarbeidet slik at fabrikken kan vokse fortere. Og vi ansetter 3 ekstra personer. 11 totalt.
2000000 kr
Vi starter BEDRIFTSBARNEHAGE for å sikre barna til våre ansatte den kvaliteten de fortjener. Og vi ansetter 1 ekstra person. 12 totalt.

Sigmund Hegstad

Prosjekteier


Belønninger

"I'm an ally" t-skjorte

Bidra.no - "I'm an ally" t-skjorte

Du får en "I'm an ally" t-skjorte i deilig bambusviskose og vannbasert trykk. Vi sender belønninger til hele Europa! Vil du bidra uten belønning, trykk på knappen "bidra nå" rett opp!

68 personer har bidratt kr 500 Estimert leveranse 01.10.2020

T-skjorte med Trygve Skaug-poesi

Bidra.no - T-skjorte med Trygve Skaug-poesi

T-skjorte med diktet "jeg kniper øynene igjen og later som ingenting (sa ingen som forandret verden noensinne)" av Trygve Skaug og oversettelse til romanes. I deilig bambusviskose og vannbasert trykk. Vi sender belønninger til hele Europa! Vil du bidra uten belønning, trykk på knappen "bidra nå" rett opp!

71 personer har bidratt kr 500 Estimert leveranse 01.10.2020

Alliert-pakken

Bidra.no - Alliert-pakken

Du får velge en av t-skjortene i deilig bambusviskose og vannbasert trykk + at du gir litt ekstra penger som den gode allierte du er. Vi sender belønninger til hele Europa! Vil du bidra uten belønning, trykk på knappen "bidra nå" rett opp!

47 personer har bidratt kr 1 000 Estimert leveranse 01.10.2020

Endringsagent-pakken

Bidra.no - Endringsagent-pakken

Du får velge en av t-skjortene i deilig bambusviskose og vannbasert trykk + at du gir litt ekstra penger som den gode endringsagenten du er. Vi sender belønninger til hele Europa! Vil du bidra uten belønning, trykk på knappen "bidra nå" rett opp!

22 personer har bidratt kr 2 000 Estimert leveranse 01.10.2020

Rettferdsforkjemper-pakken

Bidra.no - Rettferdsforkjemper-pakken

Du får velge en av t-skjortene i deilig bambusviskose og vannbasert trykk + at du gir litt ekstra penger som den gode rettferdsforkjemperen du er. Vi sender belønninger til hele Europa! Vil du bidra uten belønning, trykk på knappen "bidra nå" rett opp!

3 personer har bidratt kr 5 000 Estimert leveranse 31.05.2020

Besøk til romenes Romania

Bidra.no - Besøk til romenes Romania

Vi tar deg med på besøk til fabrikken og området rundt. Du får mulighet til å lære mer om Fair & Square, den romske kulturen og romenes situasjon i Romania. Togbillett eller annen reise til Romania er ikke inkludert.

1 person har bidratt Begrenset antall: 24 igjen kr 12 000 Estimert leveranse 31.05.2020