Smaken av mangfold!

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Smaken av mangfold!

Rein mat og matglede er viktig i hverdagen. Det er også økologisk forståelse og kunnskap om bærekraft i praksis. Spesielt for barn og unge.

Et prosjekt av Porsgrunn andelsgård SA, publisert 31.05.2017. Porsgrunn andelsgård SA sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Giverglede.
Innsamlet kr 9 100
2 %
Målbeløp kr 400 000
Givere 14
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 15.07.2017.

På Porsgrunn andelsgård dyrker vi økologiske grønnsaker i bynære og vakre omgivelser. Hos oss står det sosiale samværet, fellesskapet og de gode opplevelsene i høysetet. Nå kan du være med å bidra til en fantastisk plass for barn og voksne. Husk at alle monner drar, gi så mye eller lite som du vil. Alle bidrag blir tatt imot med takk.  


   Eidanger Prestegård er et flott og kulturhistorisk sted, som skal utvikles til nytte og glede for alle.

Porsgrunn andelsgård SA har flyttet til Eidanger prestegård! Dermed kan Porsgrunns befolkning høste økologiske grønnsaker et steinkast fra byen, i et vakkert landskap rikt på kulturhistorie, med utsikt mot Eidangerfjorden. Her har det vært prestegård siden 1500-tallet,  og når vi nå bygger vi opp et matkultursenter for hele regionen her fortsetter vi prestegårdens rike kulturhistoriske tradisjon.

Hos oss får barn og unge lære om naturens kretsløp og veien fra jord til bord. Vi samarbeider med flere barnehager og skoler, lag og foreninger i området.

Vi utvikler nå en enda bedre andelsgård som skal bli en økologisk spydspiss og møteplass i Telemark. Det gjør vi som et urbant landbrukssenter og en demonstrasjonshage for permakultur i Telemark. Vi er del av både nasjonale og internasjonale nettverk.

Men til dette trenger vi penger! Derfor håper vi på ditt bidrag - til:


Hva skal vi bruke pengene til?


Vi er allerede i gang med bygging av et stort drivhus, som skal brukes til forkultivering av planter, som en sosial arena og til dyrking av tomater. Men vi mangler kr. 150 000,- . for å fullføre drivhuset.  På utsida av drivhuset skal vi etablere et utekjøkken og en flott vestvendt uteplass. Her blir det god mulighet for grilling og sosialt samvær!

I tillegg til dette har vi 15 mål med åker som skal bearbeides og passes på. Derfor trenger vi også utstyr til traktoren. Og vi planlegger å etablere en hønsegård for ca 20 høner og en hane, slik at vi får både gjødsel og egg – og ikke minst noe som er spennende for barna. Tilslutt skal vi bruke bidraget til å starte gjenoppbygging av den nedbrente låven. For å realisere hele låve-prosjektet trenger vi mye penger, men med dette bidraget kan vi komme i gang med prosjektet. Vi planlegger å  supplere bidraget med penger fra private fond og stiftelser, og er allerede i gang å søke slike bidrag.


Om Porgrunn andelsgård:

Andelsgården ble etablert i januar 2013, lå opprinnelig på Osebakken i Porsgrunn, og er et eget sameie (SA). Her på Eidanger har vi 15 mål jord der vi dyrker økologiske grønnsaker for våre andelshavere etter prinsippene for andelslandbruk.

Andelsgården er også en alternativ læringsarena og har samarbeid med flere barnehager og skoler, lag og foreninger.

Andelsgården er et eget samvirke. Daglig leder er for tiden Anna Sofie Willumsen, og Tonje Mortensen er gartner. Vi har et styre på 7 personer; Bente Bråthen, Anna Maja Ditlefsen, Lene Kleven, Vidar Oterkiil, Reidar Borg, Anne Mjelva og Gunn Marit Christenson. Vi har 6 dyrkegrupper med egne tautrekkere, og vi har to som koordinerer og gjennomfører aktivitetene vi har med skole og barnehage. Vi er en stor gjeng med engasjerte folk, og alle med et stort hjerte for rein mat, dyrking, alt spiselig fra naturen og fellesskap. 


Styret i Porsgrunn andelsgård.


Om andelslandbruk:

Andelslandbruk er et rettferdig landbruk, der vi er både produsent og forbrukere uten mellomledd. Hva og hvordan vi dyrker styres av andelshavernes ønsker og behov, i samhandling med gartneres faglige vurderinger. Ansvar, risiko og avling blir delt mellom andelshaverne for ett år om gangen.

Andelslandbruk i Norge er en del av en verdensomspennende bevegelse, med den engelske betegnelsen «Community Supported Agriculture». Andelslandbruk kan organiseres og praktiseres på mange ulike måter, med samarbeid og bærekraft som overordnede verdier.

Prinsippene for andelslandbruk:

  1. Dialog om landbruksdriften 
  2. Gjennomsiktig økonomi 
  3. Delt avling og delt risiko 
  4. Involvering av andelshaverne 
  5. Bærekraftig landbruksdrift

Les mer om andelslandbruk i Norge på www.andelslandbruk.no


Alle fortjener å sette fingrene i rein jord.

Tegning av Eidanger prestegård med plan for drivhus, hønsegård og uteplass.


Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

Frø - plakat I

Bidra.no - Frø - plakat I

Som takk for bidraget får du en plakaten som er spesialdesignet til andelsgården. Den er tegnet av billedkunstner Ane Barstad Solvang fra Porsgrunn, og er lagd i forbindelse med utstillingen FRØ på Galleri Osebro i mai 2017.

3 personer har bidratt Begrenset antall: 47 igjen kr 500
Estimert leveranse 18.08.2017

Frø - plakat II

Bidra.no - Frø - plakat II

Som takk for bidraget får du en plakaten som er spesialdesignet til andelsgården. Den er tegnet av billedkunstner Ane Barstad Solvang fra Porsgrunn, og er lagd i forbindelse med utstillingen FRØ på Galleri Osebro i mai 2017.

1 person har bidratt Begrenset antall: 49 igjen kr 500
Estimert leveranse 18.08.2017

Åkervandring med smakfull kaffepause

Bidra.no - Åkervandring med smakfull kaffepause

Som takk for bidraget inviterer vi til en kveld med vandring og omvisning i andelsgårdens frodige åkrer. Vi forteller om Eidanger prestegård, om grønnsakene vi dyrker og hva vi driver med. Også nyter vi en kopp kaffe eller te med hjemmebakt kake på den nyetablerte uteplassen vår.

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 50 igjen kr 1 000
Estimert leveranse 25.08.2017

Prestegårdsmiddag i det grønne

Bidra.no - Prestegårdsmiddag i det grønne

Som takk for belønningen gir vi en spesiell matopplevelse ute i det grønne, en velsmakende treretters middag basert på de økologiske grønnsaker andelsgården produserer og lokale produkter fra andre økologiske produsenter i Telemark og Vestfold. Alt tilberedt av Porsgrunns beste frilandskokker. Det blir holdt 3 kvelder med Prestegårdsmiddag, og 20 stykker på hver bordsetting (pr. kveld).

1 person har bidratt Begrenset antall: 59 igjen kr 5 000
Estimert leveranse 05.09.2017