Under samme tak - filmen om sykehuset

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

20 102 krInnsamlet

40% av målbeløp på kr 50 000

Fleksibelt målbeløp

79Givere
0Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 1.3.2018, 12:00:00

Under samme tak - filmen om sykehuset

Dette er en film om alt det som rører seg på sykehuset. Fra kjeller til tak.

Et prosjekt av APRILFILM AS, publisert 1.12.2017.APRILFILM AS sin nettside. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.

Da sykehuset i Fredrikstad skulle legges ned og flyttes, gikk det opp for meg at jeg hadde det travelt. Jeg tenkte på alle menneskene som jobbet der, alle livene som var reddet, og gått tapt. 

Jeg drømte om å lage filmen om sykehuset i flere år. Filmen skulle vise både livet og døden. Og det var merkelig, for det var først da det skulle forsvinne, at jeg fikk muligheten til å fange det på film. Jeg rakk å gjøre opptakene før siste pasient ble trillet ut i 2015. Nå vil jeg fortelle historien.

Fortellingen handler om at følelsene våre er universelle, og at livene våre ofte ligner på hverandre.   

Sykehuset er på mange måter et symbol på alt liv i samfunnet vårt. I filmen om sykehuset følger vi menneskene rundt. Vi observerer, og vi får ta del i hverdagens rutiner. Vi er med både ansatte og pasienter. Og i disse voldsomme temaene, livet – døden, døden – livet, er det de helt enkle sidene ved det som slår oss mest: Først den selvfølgelige omsorgen. Og så hverdagsligheten.


Dagen skal snart våkne til liv. Vi er på sykehuset. Dette er det vi ser: Paret, som snart skal bli foreldre kommer inn gjennom skyvedøren, mens vaktmesteren henter nattens søppel og avfall med traktoren sin. Laborantene haster i vei etter nye blodprøver fra pasienter i hver eneste av de 7 etasjene. Det damper og koker fra kjøkkenet, frokosten er snart klar. Tiden står ikke stille, den går i intervaller, langsomt – raskt, langsomt – raskt. Og plutselig er det formiddag. Paret venter fortsatt på beskjeden om keisersnitt. Vaktmesteren går sin daglige runde, og laborantene analyserer blodet som kommer. Dagen glir over huset. Nå fester vaktmesteren den store stjerna på taket, snart er det jul, der ute, og nå er keisersnittet i gang. I kapellet tar den lille familien farvel med et kjært familiemedlem, og på kjøkkenet gjør de middagen klar. Portøren triller den døde til kjølerommet. Og nå har hun endelig kommet. Hun hviler trygt i mammas armer.




Hvem er filmen til?

Menneskene du ser. De er deg. De er moren din, faren din, og søsteren din. De er sønnen din, datteren din, barnebarnet ditt. De er kjæresten din som holder deg i hånden. De er tanten din som møter blikket ditt. 

Der ute er du matematikklæreren, bibliotekaren, butikksjefen eller kanskje legen. Her inne er du bare deg. Her inne blir du født. Her inne skal du dø. Hudløs er du, og uten maske. Du har ingen fasade å gjemme deg bak, ingen rolle å flykte inn i. Her inne er du helt alene. Og her inne ligner du alle.

Dette er bildene av oss. Av deg og meg når vi får omsorg. Deg og meg når vi kler av oss bak skjermbrettet. Når vi vaskes, når vi skjæres i, når vi sys igjen. Deg og meg når vi gråter og mister kontrollen. Tillitsfullt og katastrofalt. Deg og meg når vi trekker inn vår første livspust, og når vi puster den ut igjen.

I dette huset lappes vi sammen. Ubehaget lindres, døden forsinkes. Enda en gang. Smidig. Effektivt. Og udramatisk. De som jobber her, de som driver maskineriet fremover, lar det aldri stoppe opp, De viser varsomhet. Når de tar imot deg. Når de brer dynen om moren din, holder vannglasset for far, eller stryker søsteren din over kinnet. Når de løfter frem barnebarnet ditt fra ingen til en. Når de henter et pledd til kjæresten din, så han kan bli hos deg hele natten. 

Filmens utseende og klippestil er inspirert av den franske dokumentarfilmen La Ville Louvre (1990), En film av Nicolas Philibert, som bruker en observerende og ”flue-på- veggen-stil», der seeren får et nært og reelt innblikk i en arbeidsplass. Fordi filmen favner et bredt tema, er det viktig at informasjonen kommer i en observerende stil, hvor vi hele tiden føler en tilstedeværelse. 




Menneskene bak filmen

Jeg er Vanja Larsen og er regissør for filmen. Jeg elsker film og har vært så heldig å få regissere og lage filmen "Det røde eplet", en prisbelønt dokumentarfilm (2013). I dag er jeg ansatt som manusforfatter og regissør i Aprilfilm. Vi er for tiden i sluttproduksjon med disse filmene: Under samme tak – filmen om sykehuset (regi), Sørg O kjære ... og Vingehestene (co-regi).


Her har jeg med meg en herlig gjeng, en fantastisk gjeng! Dette stjernelaget består av:


Espen Thorstenson er produsent for filmen og en nestor i faget. Han har filmer som Mormor og de åtte ungene, Bak syv hav, Badsja, Jezidi, Kniven i huset i byen og enda mange flere i bagasjen!  


Fredrik Nielsen er filmfotografen vår. Han er den som fanger detaljene ingen andre ser, og samtidig får han mennesker til å åpne seg og være trygge foran kamera. 


Trond Lockertsen er prosjektleder for filmen og har lang fartstid som produsent, regissør og lineproducer i NRK, hvor han var med å skape legendariske Halvsju. Og et titalls filmer og serier, blant annet Lange Flate Ballær 1 og 2, Okkupert, Lillyhammer, Dag og nå Harald Zwarts' Den 12. mann.


Kjell Magne Larsen er webansvarlig og har laget den superfine nettsiden vår. Han studerer til daglig datainformatikk på Høgskolen i Østfold.


Eirik Wiklund er koordinator for sosiale medier og er en ekte filmentusiast. Han har bakgrunn fra filmskoler i København og Berlin og jobber til daglig for Nordic/Docs Documentary Film Festival. 


Anne Fjellro er tekstforfatter og konsulent for filmen. Hun jobber til daglig som lektor ved Glemmen videregående skole. i tillegg er hun drivkraften bak "Filmprek" ved Fredrikstad kino.


Filmen har kinopremiere på Fredrikstad kino i desember 2018. Her er alle som har bidratt og alle som var og er glad i det gamle sykehuset i Fredrikstad velkommen til å gjenoppleve sykehuset, slik de husker det. Vi vil også ønske invitere til premierefest på Verdensspeilet. 



Hva trenger vi penger til?


Disse har allerede støttet filmen: 

Fredrikstad kommune: kr 120 000

Østfold Fylkeskommune: kr 120 000

Sykehuset Østfold: kr 120 000

VikenXpress: kr 30 000

Egenkapital: kr 300 000

Tilsammen hittil: kr 690 000 


I 2015 jobba vi natt og dag. Vi samlet 130 timers filmmateriale og sørget for at livet på sykehuset ble dokumentert.

Nå trenger vi penger til å ferdigstille filmen: 

til redigering, musikk, lyddesign, framstilling av kinokopi og distribusjonskopier til bruk over nett og i undervisningsinstitusjoner. 


Målet vårt med bidra.no er å samle inn kr 50 000 for å sette oss i stand til å fortsette arbeidet. 


Ved hjelp i fra dere og ytterligere egenkapital kan denne filmen bli mulig!


Vi håper at så mange som mulig vil være med for å realisere denne filmen. 


Vi samlet bildene. De skal bli til en film. Om oss. Om det som fanger oss – i det vi skal bli, og i det vi har vært.


Alle monner drar!

Tusen takk på filmens rulletekst!
21 personer har bidrattBegrenset antall: 1979 igjenEstimert leveranse: 06/12/2018
100 kr

1 kinobillett + tusen takk på filmens rulletekst!

Filmen vil ha premiere på Fredrikstad kino 6 desember 2018. Filmen vil vises i et visst tidsrom i desember. Billett til ønsket visning, dag og klokkeslett, hentes ut i kinoens billettluke i det tidsrommet filmen vises på kino. Følg oss på Facebook og vår hjemmeside for praktisk informasjon rundt avhenting av billetter. Ønsker du å være anonym giver, så send en mail til vanja@aprilfilm, så sikrer vi deg din billett.
16 personer har bidrattBegrenset antall: 984 igjenEstimert leveranse: 06/12/2018
200 kr

2 kinobillett + tusen takk på filmens rulletekst!

Filmen vil ha premiere på Fredrikstad kino 6 desember 2018. Filmen vil vises i et visst tidsrom i desember. Billett til ønsket visning, dag og klokkeslett, hentes ut i kinoens billettluke i det tidsrommet filmen vises på kino. Følg oss på Facebook og vår hjemmeside for praktisk informasjon rundt avhenting av billetter. Ønsker du å være anonym giver, så send en mail til vanja@aprilfilm, så sikrer vi deg din billett.
20 personer har bidrattBegrenset antall: 980 igjenEstimert leveranse: 06/12/2018
300 kr

2 kinobillett + 2 billetter til premierefesten på Verdensspeilet + tusen takk på filmens rulletekst!

Filmen vil ha premiere på Fredrikstad kino 6 desember 2018. Etter filmvisning krysser vi gata for premierefest på Verdensspeilet, med underholdning, live musikk og en overraskelse eller to! Om du ønsker å være med på premierefesten, men se filmen en annen dag, lar det seg så klart gjøre! Billett til ønsket visning, dag og klokkeslett, hentes ut i kinoens billettluke i det tidsrommet filmen vises på kino. Følg oss på Facebook og vår hjemmeside for praktisk informasjon rundt avhenting av kinobilletter og informasjon rundt premierefesten! Ønsker du å være anonym giver, så send en mail til vanja@aprilfilm, så sikrer vi deg dine billetter.
9 personer har bidrattBegrenset antall: 141 igjenEstimert leveranse: 06/12/2018
400 kr

Sponsoravtale med logo og en spesielt takk!

Logo og navn på filmes rulletekst og på filmens hjemmeside! Om det er ønskelig (og det håper vi!), lager vi en liten presentasjon med noen ord om hvorfor du/dere ønsker å støtte denne filmen. Du får også 2 billetter til filmens premiere og premierefest på Verdensspeilet. For informasjon og avtale send meg en mail: vanja@aprilfilm,
Bli den første som velger denne belønningenBegrenset antall: 100 igjenEstimert leveranse: 31/03/2018
5 000 kr

Sponsoravtale, Co-produsent

Du blir filmens Co-produsent, og blir formelt registrert som det! Om det er ønskelig (og det håper vi!), lager vi en liten presentasjon med noen ord om hvorfor du/dere ønsker å støtte denne filmen. Du vil få 5 billetter til filmens premiere og premierefest på Verdensspeilet. For informasjon og avtale send meg en mail: vanja@aprilfilm
Bli den første som velger denne belønningenBegrenset antall: 100 igjenEstimert leveranse: 31/03/2018
10 000 kr